Două eleve din Iași, îndrumate de către profesorii coordonatori își reconfirmă valoarea profesională, calificându-se la Olimpiada Internațională Certamen Ciceronianum Arpinas. În acest an școlar rezultatele au fost excepționale pentru Iulia Riana Chirca, elevă în clasa a XI-a – Colegiul Național Iași și Ioana Roxana Popa, elevă în clasa a XII-a – Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași. Concursul Național de selecție Arpino-Limba latină este construit după modelul olimpiadei internaționale.
Analiza literară a textului ciceronian presupune nu numai o abordare secvențială a textului, de surprindere a subtilităților de gândire, dar și modul cum se articulează textul din punct de vedere artistic.
Cunoașterea limbii latine asigură accesul direct la cultura antică greco-romană ce stă la baza culturii europene moderne. Astăzi, latina este prevăzută ca disciplină obligatorie în clasa a VII-a. Elevii studiază o dată pe săptămână o disciplină denumită „Elemente de limbă laitină și de cultură romanică”. În ciclul de învățământ liceal, latina se regăsește mai mult pentru elevii de la profilul de filologie.
Cum au ajuns cele două eleve din Iași să obțină rezultate remarcabile
Elevii care ajung să se califice la Olimpiada Internațională Certamen Ciceronianum Arpinas trebuie să treacă de probele desfășurate la nivelul județean, structura fiind identică celei de la competiția internațională. Această probă presupune o traducere din limba latină în limba maternă, a unui fragment din opera lui Marcus Tullius Cicero și comentarea textului. Elevele s-au calificat în lotul național al României, urmând ca proba finală să se desfășoare în mai 2022.
Iulia Riana Chirca, elevă în clasa a XI-a, la Colegiul Național din Iași, a fost îndrumată de către prof. coordonator, Ana-Maria Belcescu. În cele trei ore, timp în care s-a desfășurat concursul, eleva a demonstrat o cunoaștere aprofundată a limbii latine.
„Este un copil extraordinar de deștept, este o forță, Riana are un simț aparte al traducerii. Îi place latina și îi place foarte mult să traducă. În pregătirea pentru probe, ne-am axat foarte mult pe traducerea poeziilor din opera lui Ovidius. Încă din clasa a XI-a, erau informații pe care nu le predasem, dar ea deja le simțea. Pentru concursurile naționale, lucrez cu copii de genul acesta”, a menționează prof. coordonator, Ana-Maria Belcescu, pentru reporterii BZI.
Ioana Roxana Popa, este elevă în clasa, a XII-a , la Colegiul Național „Costache Negruzzi”, aceasta a fost ghidată de către prof. coordonator, Gicuța-Elena Agheorghiesei. Aceasta consideră că o muncă intensă și amănunțită în domeniu, este cheia succesului.
„Munca e întotdeauna mai importantă decât talentul. Poți avea oricât talent la o disciplină, dar numai prin muncă ți-l poți șlefui”, menționează Ioana Roxana Popa.
Cele două eleve au arătat un interes deosebit pentru opera lui Marcus Tullius Cicero, un adevărat homo universalis și un scriitor semnificativ care a exercitat cea mai profundă influență în literatura latină.
Cine va merge la competiția ce va avea loc în localitatea italiană Latina
Proba de baraj pentru elevii din Iași a avut loc la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”. Tezele elevilor au fost scanate și trimise la București, fiind evaluate de către cadre didactice universitare de la Departamentul de Limbi și Literaturi Romanice, Clasice și Neogreacă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București și de la Societatea de Studii Clasice din România.
„Anul trecut Olimpiada Internațională Certamen Ciceronianum Arpinas, a avut loc online din cauza pandemiei. Pentru anul acesta se dorește introducerea unei probe fizice, etapa internațională a fost împărțită în două. Aceste etape presupun o disponibilitate pentru cursurile online susținute de către profesorii universitari din Italia și Anglia, urmată de o probă de preselecție internațională. Selecția finală va arăta care sunt elevii care pot merge fizic în localitatea italiană Latina”, precizează prof. coordonator, Ana-Maria Belcescu.
Cunoașterea limbii latine asigură accesul direct la cultura antică greco-romană ce stă la baza culturii europene moderne. Astăzi, latina este prevăzută ca disciplină obligatorie în clasa a VII-a. Elevii studiază o dată pe săptămână o disciplină denumită „Elemente de limbă laitină și de cultură romanică”. În ciclul de învățământ liceal, latina se regăsește mai mult pentru elevii de la profilul de filologie.
Cele două eleve din Iași învață la unitățile de învățământ care sunt în top 5 cele mai bune licee (https://www.bzi.ro/colegiul-national-si-colegiul-national-costache-negruzzi-din-iasi-sunt-in-top-5-cele-mai-bune-licee-dupa-afisarea-mediilor-de-la-bacalaureat-2021-4222950?utm_source=website&utm_campaign=categorie&utm_medium=colegiul%20national%20iasi), conform rezultatelor pe care le obțin elevii atât la Evaluarea Națională, diverse concursuri cât și la Bacalaureat.