În zona metropolitană Iași ar urma să apară o serie de păduri-parc. Conducerea Ministerului Mediului a anunțat că pe o suprafață de peste 500 hectare din jurul municipiului pot fi amenajate astfel de zone păduri-parc, folosite ca trasee turistice. Toate aceste păduri-parc vor apărea în preajma localităților Bârnova, Dobrovăț, Iași, Popricani, Rediu, Tomești și Miroslava
Proiect demarat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru zona metropolitană Iași. În comunele din jurul orașului ar urma să apară o serie de păduri-parc, cu scopul de promovare a turismului. Conducerea Ministerului Mediului a anunțat că pe o suprafață de peste 500 hectare din jurul municipiului pot fi amenajate astfel de zone păduri-parc, pentru a fi folosite ca trasee turistice. Toate aceste păduri-parc vor apărea în preajma localităților Bârnova, Dobrovăț, Iași, Popricani, Rediu, Tomești și Miroslava. Costel Alexe, ministrul Mediului, a prezentat aceste propuneri în cadrul unei dezbateri cu tema dezvoltării pădurilor din jurul Iașului. La dezbaterea care a avut loc la Dobrovăț au participat Costel Alexe, primarul Mihai Chirica, prefectul Marian Grigoraș, precum și reprezentanți ai Ministerului Mediului și ai Romsilva – Direcția Silvică Iași.
Păduri-parc în zona metropolitană Iași. Ce localități sunt vizate de decizia ministrului Mediului
Ministrul Costel Alexe a arătat că aceste păduri-parc vor fi amenajate în zona metropolitană Iași, mai exact în localitățile Bârnova, Dobrovăț, Iași, Popricani, Rediu, Tomești și Miroslava.
„În jurul municipiului Iași sunt 6.293 de hectare de pădure. Statul este proprietar pe 3.746 de hectare. Putem transforma în pădure-parc o suprafață de 571 de hectare. Municipiul Iași va dispune de 301 hectare de astfel de pădure, fiind suprafața cea mai mare. E important să facem aceste păduri-parc pentru că, la ora actuală, avem opt trasee turistice în zonă, cu o lungime de circa 70 de kilometri. Vrem să le amenajăm pentru a da posibilitatea tuturor cetățenilor să se bucure de frumusețile pădurii”, a menționat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Dezbatere despre salvarea pădurilor la Dobrovăț. Propuneri inițiate de autoritățile ieșene
Proiectul din zona metropolitană Iași a fost luat în calcul și de autoritățile ieșene. Primarul Mihai Chirica a menționat că va lucra alături de cei de la Ministerul Mediului pentru a implementa proiectul de păduri-parc în jurul orașului.
„De 30 de ani pădurile României au fost hăituite cu sălbăticie de o clasă politică iresponsabilă care nu s-a gândit la viitorul acestei națiuni. Ne revine nouă rolul de a ne asuma cu maximă responsabilitate destinul fiecărui arbore. Cei care se ocupă de protejarea pădurilor României au nevoie de o legislație mai severă, care să poată fi aplicată cu mai mare randament. Inițiativa de pădure-parc de la Iași este unică în România și îi aparține ministrului Costel Alexe”, a spus primarul Mihai Chirica.
Județul Iași este deficitar la păduri. Proiect demarat de Ministerul Mediului
Ministrul Mediului a menționat faptul că județul Iași este unul din cele 16 deficitare în păduri. Raportul arată că Iașul este un județ în care suprafața fondului forestier reprezintă mai puțin de 30 la sută din suprafața totală a acestuia. La Iași, suprafața împădurită este de 18 la sută.
„Am susținut ca deputat și ulterior ca ministru legea pădurilor-parc, pentru că este firesc ca pădurile aflate în vecinătatea comunităților să fie amenajate și deschise publicului larg. Cred că este normal ca în preajma marilor aglomerări urbane: București, Iași, Suceava, Brașov, Timișoara, Cluj, pădurile să aibă un rol mult mai pronunțat de recreere și mai puțin rol de producție. Îmi doresc ca primarii comunelor din Iași să fie cât mai receptivi și să ne sprijine activ în identificarea, cadastrarea terenurilor degradate, iar noi, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să le împădurim”, a susținut Costel Alexe, ministrul Mediului.