Prima pagină » Local » Percheziții la Iași! Procurorii anticorupție vizează mai multe spitale COVID-19 care au cumpărat teste PCR! Tranzacții efectuate la suprapreț!
Percheziții la Iași! Procurorii anticorupție vizează mai multe spitale COVID-19 care au cumpărat teste PCR! Tranzacții efectuate la suprapreț!

Percheziții la Iași! Procurorii anticorupție vizează mai multe spitale COVID-19 care au cumpărat teste PCR! Tranzacții efectuate la suprapreț!

04 dec. 2020, 02:00,
Ciprian Nedelcu, în Local

Ieri-dimineață, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus efectuarea a 22 de percheziții. Verificările au fost făcute într-un dosar privind achizițiile în spitalele COVID-19 în perioada pandemiei. Ancheta a vizat 22 de imobile din județele Iași, Brașov și Harghita. La Iași, oamenii legii au descins la apartamentul unei persoane fizice

Anchetatorii anticorupție au descins ieri-dimineață în 22 de imobile din 3 județe, printre care și Iașul. Procurorii și polițiștii au demarat ancheta într-un dosar ce vizează achizițiile făcute de spitalele COVID-19 în perioada pandemiei. Potrivit unor surse, unitățile medicale verificate sunt Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie Brașov, Spitalul de Boli Infecțioase Brașov și Spitalul Municipal Odorhei.
La Iași, oamenii legii au efectuat o singură percheziție, la o persoană care are domiciliul în municipiu.

„La Iași este vizată o singură persoană fizică, la care este efectuată o percheziție. În acest moment, mai multe informații nu pot fi făcute publice în acest moment”, au precizat ieri reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Surse: ancheta vizează tranzacții făcute la suprapreț pentru teste PCR

Procurorii DNA au mai menționat că au desfășurat percheziții în spitalele COVID-19 din județul Brașov. În dosar există suspiciuni de corupție comise începând cu luna decembrie 2019 și până în prezent, potrivit reprezentanților DNA. La percheziții au participat și reprezentanți ai Direcției Generale Anticorupție.

„În cursul zilei de 3 decembrie 2020, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 22 de locuri situate în județele Iași, Brașov și Harghita. Dintre locurile vizate, patru sunt instituții publice, celelalte reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcție Generale Anticorupție (DGA) și a Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, au menționat ieri anchetatorii anticorupție.

Din câte se pare, sunt monitorizate achizițiile de teste PCR, necesare pentru a determina dacă o persoană are sau nu are noul coronavirus.

Posibile scurgeri de informații la o instituție

Perchezițiile din Brașov au fost efectuate și la o instituție subordonată Inspectoratului General al Poliției, unde anchetatorii DNA și DGA bănuiesc că au existat scurgeri de informații la Biroul de Operațiuni Speciale. Surse judiciare au afirmat ieri că vizați sunt șeful instituției respective, precum și un ofițer. Alte percheziții au mai fost făcute la Spitalul din Miercurea Ciuc, dar și la domiciliul managerului.
Aceleași surse au spus că sunt verificate contractele de achiziții publice în timpul pandemiei cu noul coronavirus, printre cei vizați aflându-se și un consilier de la Primăria Săcele, care ar fi un apropiat al managerului Spitalului din Miercurea Ciuc și ar fi avut interese în unele contracte de achiziții. Din primele informații rezultă că prejudiciul estimat în acest caz se ridică la câteva sute de mii de euro.

Șpăgi, trafic de influență și abuz în serviciu

Procurorii anticorupție din cadrul Serviciului Teritorial Brașov au mai precizat ieri că desfășoară cercetări penale in rem în legătură cu presupusa comitere, de către mai mulți funcționari publici, a infracțiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, dar și alte infracțiuni asimilate celor de corupție.

„Cauza are ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, a unor contracte prin care unitățile respective ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nici nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare. Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale, prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă. În schimb, persoane din conducerea spitalelor și/sau persoane cu ascendent și influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective. Din cercetări a reieșit că activitățile frauduloase ar fi avut loc în perioada 2019-2020, prejudiciul în dauna spitalelor se ridică la suma totală de 1.669.234 de lei, iar sumele de bani date/promise de reprezentantul firmei respective ar varia între 5.000 și 89.000 de euro”, au încheiat anchetatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *