Prima pagină » Actualitate » Percheziții în cazul măștilor contrafăcute, care au ajuns la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara – VIDEO

Percheziții în cazul măștilor contrafăcute, care au ajuns la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara – VIDEO

15 feb. 2021, 10:16,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Mai mult percheziții au loc luni, 15 februarie, în Capitală și în județele Bihor, Brașov, Maramureș, și Timiș, într-un dosar penal de înșelăciune, privind achiziționarea unor măști de protecție care ar fi contrafăcute și care au ajuns. ajuns la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Descinderile sunt organizate de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă ÎCCJ – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică.

„La această oră, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează 10 percheziții domiciliare în municipiul București și în județele Bihor, Brașov, Maramureș și Timiș, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similar“, se arată într-un comunicat al IGPR.

Percheziții în cazul măștilor FFP3 contrafăcute

Din câte se pare, măștile de tip FFP3 care au ajuns la la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, o unitate din linia I a luptei anti-COVID-19, ar fi contrafăcute. În urmă cu trei luni, medicii au protestat în curtea spitalului, acuzând că le sunt periclitate viețile de măștile cărora le cădeau filtrele.

„Faptele au legătură cu activitatea de comercializare către o unitate spitalicească desemnată drept spital faza I pentru asistența pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 de măști de protecție ce poartă o marcă înregistrată cunoscută la nivel mondial, produse cu privire la care există indicii temeinice că sunt contrafăcute.

În același timp, se vor pune în aplicare 6 mandate de aducere emise pe numele bănuiților, ce vor fi conduși la sediul unității de poliție în vederea audierii acestora, pentru clarificarea situației de fapt. La activități participă luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și specialiștii Institutului Național de Criminalistică. La acțiune participă polițiștii inspectoratelor județene de poliție Bihor, Brașov, Maramureș și Timiș”, se mai arată în comunicatul IGPR.

Virgil Musta, despre măștile contrafăcute: „Reprezentau un risc de contaminare extrem!“

Medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, a declarat că a constatat că la acele măști se desprindeau clipsurile și reprezentau un risc de contaminare ridicat.

„Noi am recepționat 15 mii de măști. La un moment dat, în timp ce ne desfășuram activitatea, colegii mei au sesizat faptul că clipsurile măștilor se desprind la pacienții Covid de pe secție. Ele reprezentau un risc de contaminare extrem. Am verificat și alte măști și am constatat că mai multe dintre măștile care au fost achiziționate erau cu acest defect și atunci am anunțat organele competente pentru a ancheta. La ora actuală sunt două anchete în desfășurarea în acest sens.

Aceste măști au fost folosite atât pe secțiile de boli infecțioase, cât și pe secția de ATI, unde practic persoanele care au folosit aceste măști au rămas fără protecție. Masca rămânea cu un orificiu care reprezenta contact direct cu aerul sau pacientul pe care îl examinam în momentul respectiv. După primele două cazuri, nu am mai folosit aceste măști. Este posibil ca în țară să existe cazuri de infectare din cauza acestor măști neconforme. La noi ele au fost achiziționate prin licitație.”, a declarat Virgil Musta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *