Prima pagină » National » Percheziții domiciliare la persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat în materia colectării sau reciclării deșeurilor
Percheziții domiciliare la persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat în materia colectării sau reciclării deșeurilor

Percheziții domiciliare la persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat în materia colectării sau reciclării deșeurilor

21 iun. 2024, 20:00,
în National

Polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate au făcut joi 37 de percheziții domiciliare în județele Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Timiș și Cluj, la persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat în materia colectării sau reciclării deșeurilor de ambalaje, prejudiciul adus statului fiind de aproximativ 30 milioane euro.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că în anul 2021, doi dintre bănuiți ar fi inițiat, în județul Mehedinți, un grup infracțional organizat, la care ulterior ar fi aderat și alte persoane (membri de familie, persoane de încredere ori aflate în relații de afinitate), în scopul obținerii în mod fraudulos de ecobonificaţii din partea O.I.R.E.P. (Organizațiile de Îndeplinire a Răspunderii Extinse a Producătorilor), pentru activități fictive de reciclare a deșeurilor din ambalaje.

Membrii grupului ar fi acționat în așa fel încât componenta frauduloasă să fie mascată de activitatea licită, folosind în acest sens, ca paravan, una dintre societățile comerciale controlate, ce avea ca obiect de activitate colectarea sau reciclarea deșeurilor de ambalaje.

Cercetările au relevat că ar fi fost întocmite în fals documente care atestau colectarea, transportul și reciclarea deșeurilor de ambalaje (sticlă, plastic, cartoane etc.), înscrisurile astfel produse fiind prezentate la O.I.R.E.P de membrii grupului infracțional, în scopul decontării unor servicii fictive de gestionare a deșeurilor din ambalaje.

Prejudiciul adus statului

În acest mod, persoanele în cauză i-ar fi determinat, cu intenție, pe reprezentanții organizației să inducă în eroare, fără vinovăție, Administrația Fondului pentru Mediu, prejudiciul produs în perioada 2021 – 2023 fiind de aproximativ 151 de milioane lei. În același timp, reprezentanții O.I.R.E.P., acționând fără vinovăție, s-ar fi sustras de la plata taxei pe valoare adăugată și și-ar fi diminuat impozitul pe profit.

De asemenea, activitatea infracțională ar fi constat și în nerespectarea regimului operatorilor de salubritate, în sensul neefectuării tratării mecano-biologice și sortării deșeurilor colectate.

În fapt, la punctele de lucru ale societății comerciale controlate ar fi fost realizate depozite semnificative de deșeuri colectate din activitatea de salubrizare, pentru care nu ar fi fost respectat fluxul legal de gestionare, care ar fi condus la o rentabilitate scăzută a activității.

Pentru eliminarea stocurilor importante de deșeuri depozitate, cei în cauză ar fi apelat la alte persoane juridice care, în baza unei înțelegeri prealabile, le-ar fi îngropat, aruncat, ars sau abandonat pe mai multe terenuri aflate în proprietate sau deținute de persoane apropiate membrilor grupului infracțional, fiind identificate în județul Mehedinți patru astfel de suprafețe (pe care ar fi fost îngropate și împrăștiate importante cantități de deșeuri).
Bunurile confiscate
În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate sume de bani (peste 21.000 de euro și 36.000 de lei), un kilogram de bijuterii din aur, tablete, laptopuri, unități de calculator, diferite suporturi de stocare a datelor informatice, ștampile, înscrisuri de interes pentru cauză precum și alte mijloace de probă.

De asemenea, a fost instituită măsura sechestrului asigurător cu privire la mai multe imobile și trei autoturisme de lux (cu o valoare totală aproximată la 300.000 de euro) care au fost preluate în custodie de către Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

11 persoane, reținute

La datele de 20 și 21 iunie 2024, procurorii au dispus reținerea a 11 persoane bănuite.

Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Gorj cu propunerea de arestare preventivă a 10 dintre persoanele reținute, față de una, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Gorj dispunând măsura controlului judiciar.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor serviciilor de combatere a criminalității organizate Mehedinți, Hunedoara, Olt, brigăzilor de combatere a criminalității organizate Craiova, Timișoara și Cluj și cei ai inspectoratelor de poliție județene Gorj și Mehedinți.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Activitățile au beneficiat și de sprijinul funcționarilor din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul General și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Tudor Vladimirescu” Gorj, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mehedinți, Grupării de Jandarmi Mobile „Frații Buzești” Craiova, Grupării de Jandarmi Mobile „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca şi Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod” Timişoara.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *