Miercuri, polițiștii suceveni au făcut cinci descinderi, în județul Suceava. Au fost vizate nu mai puțin de 32 de persoane care ar fi bănuite de fals și înșelăciune. Aceștia ar fi angajat fictiv personal.
„Ieri, 22 septembrie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, au efectuat 5 percheziții domiciliare, în municipiul Suceava și comuna Adâncata, din județul Suceava, pentru documentarea activității infracționale a 32 de persoane bănuite de fals și înșelăciune, prin angajări fictive de personal.
În baza actelor de cercetare penală efectuate, s-a reușit documentarea activității infracționale a unei femei, de 64 de ani, din municipiul Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la înșelăciune în formă continuată, participație improprie la fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată și a unei alte femei, de 55 de ani, din comuna Adâncata, județul Suceava, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la înșelăciune în formă continuată (30 de acte materiale)”, potrivit IPJ Suceava.
32 de persoane au fost audiate, fiind suspecte de înșelăciune și uz de fals
De asemenea, a fost documentată activitatea infracțională a altor 30 de persoane, cu vârste între 25 și 41 de ani, din județele Suceava, Neamț, Iași și Botoșani, bănuite de înșelăciune și uz de fals.
„Din cercetări a reieșit că, în perioada 2015 – 2017, două societăți comerciale, administrate de femeia de 64 de ani, cu ajutorul femeii de 55 de ani, ar fi angajat fictiv 30 de persoane, emițând adeverințe de salariat cu date false, care ar fi fost folosite de cele 30 de persoane, pentru a obține, în mod fraudulos, indemnizații pentru creșterea copiilor, în perioada 2015– 2021. În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate mai multe înscrisuri, care ar fi fost utilizate în activitatea infracțională. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de 1.397.009 lei. Din prejudiciul total, au fost recuperați 38.000 de euro, ca urmare a sechestrului asigurător dispus asupra unor bunuri deținute de persoanele bănuite”, potrivit sursei citate.
De precizat este faptul că au fost puse în aplicare 4 mandate de aducere.
„În urma audierilor, cele două femei au fost reținute, pentru 24 de ore, urmând să fie prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, pentru luarea măsurilor preventive care se impun. La activități au participat și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava”, se arată în comunicatul remis.
Un tânăr a înșelat zeci de preoți! Cum a reușit
Un tânăr a păcălit mai mulți preoți, inclusiv unii din Iași! Au plătit mii de euro pentru o fetiță de 8 ani, fără să știe în ce s-au băgat. Astfel, tânărul a reușit să adune sume uriașe de bani, inventând o poveste de-a dreptul incredibilă. Vasile Bobi Munteanu, așa cum se numește individul, s-a gândit să facă bani frumoși pe „spatele” unei tragedii inventate. Tânărul de 25 de ani a obținut peste 10.000 de euro doar de la doi preoți din Iași, spunând că are o fetiță bolnavă grav care trebuie operată. Unul dintre preoții păcăliți este Dumitru Toma. Contactat telefonic de reporterii „BZI”, preotul a povestit ce s-a întâmplat.
„El a venit la mine și mi-a spus că are o fată bolnavă, care trebuie operată. Mi-a spus că are 39.000 de euro și că ar mai avea nevoie de 1.000 de euro pentru operație. M-a rugat să fac apel la credincioși. Am făcut apel și am strâns vreo 2.000 de lei. L-am sunat și i-am spus să vină după bani. El era pe la Vaslui. Și de acolo mai primise bani, tot de la Biserică. A venit și mi-a zis că ar mai avea nevoie de 1.400 de lei, ca să completeze. M-am dus și am luat bani de acasă, de la mine, și i-am dat.
Ulterior m-a sunat și mi-a spus că a ajuns la operație, dar îi mai trebuie bani. Mergeam și îi puneam la bancă. Mă împrumutam ca să-i trimit. La un moment dat, i-am cerut fiului meu bani împrumut, ca să-i trimit individului! Vreo 9.000 de euro – doar bani de la mine – i-am dat”, a spus preotul Dumitru Toma, din Iași.