Prima pagină » Actualitate » Percheziții ale DGA și DNA la Casa Română de Comerț ”Unirea”. Descinderile sunt în mai multe județe ale României
Percheziții ale DGA și DNA la Casa Română de Comerț ”Unirea”. Descinderile sunt în mai multe județe ale României

Percheziții ale DGA și DNA la Casa Română de Comerț ”Unirea”. Descinderile sunt în mai multe județe ale României

09 oct. 2024, 09:59, 1 ,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) și procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) desfășoară în această dimineață o amplă operațiune ce cuprinde mai multe percheziții în diverse județe ale țării. Acțiunea vizează un dosar de abuz în serviciu, iar principalele suspiciuni se concentrează asupra conducerii Casei Unirea, instituție subordonată Ministerului Agriculturii. Potrivit unor surse, se bănuiește că oficialii acestei instituții ar fi semnat mai multe contracte cu persoane care nu aveau dreptul legal de a le primi.

Prejudiciul estimat în acest dosar se ridică la o sumă considerabilă, evaluată la peste 10 milioane de euro.

Percheziții ale DGA și DNA la Casa Română de Comerț ”Unirea”. Descinderile sunt în mai multe județe ale României

Investigația a pornit de la un raport al Corpului de Control al Ministerului Agriculturii. Acesta a constatat o serie de nereguli în gestionarea fondurilor și a contractelor la nivelul Casei Unirea. Raportul a fost înaintat autorităților competente, iar anchetatorii au început să urmărească firul indiciilor oferite. În baza acestor informații, DNA și DGA au pus în mișcare procedura legală, organizând percheziții în mai multe locații din țară.

Perchezițiile au loc în județe precum București, Timiș, Caraș-Severin, Maramureș, dar și în alte zone, în vederea strângerii de probe suplimentare care să susțină acuzațiile. Casa Unirea, care funcționează sub tutela Ministerului Agriculturii, avea ca obiectiv principal susținerea producătorilor români și promovarea produselor autohtone, însă raportul Corpului de Control a scos la iveală practici care contravin acestor scopuri. Conform investigației preliminare, s-au semnat contracte pentru activități care nu respectau scopul inițial al instituției, fiind aduse beneficii unor terți, pe baza unor acte fictive sau incomplete.

O persoană importantă vizată de anchetă este fostul director al Casei Unirea, Mariana Cotoi. Aceasta ar fi fost implicată în activități frauduloase, alături de o serie de persoane din anturajul său. Prin intermediul unor mecanisme de delapidare, s-ar fi creat un prejudiciu estimat la aproximativ 40 de milioane de lei, sumă care reprezintă aproape jumătate din bugetul total al instituției.

„Procurorii o vizează pe fosta directoare a societății, Mariana Cotoi, fiind vorba despre un prejudiciu estimat la 40 de milioane de lei. La începutul anului, Mariana Cotoi a fost înlocuită de la conducerea societății de stat cu Victor Radu”, au declarat surse judiciare pentru Gândul.

Pe lângă anchetarea funcționarilor implicați, se suspectează că anumite sume de bani obținute prin aceste metode ar fi ajuns la persoane din mediul politic, posibil chiar la anumite partide. Ancheta continuă pentru a stabili toate conexiunile și fluxurile financiare implicate.

Situația de la Casa Unirea nu este una nouă. În luna ianuarie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dispus un control detaliat în cadrul acestei instituții, în urma unor semnalări privind neregulile legate de gestionarea fondurilor și a contractelor. Acesta a promis că va lua măsuri drastice pentru a corecta situația și a asigura respectarea scopului inițial al instituției – promovarea produselor românești.

Perchezițiile de astăzi și investigațiile care le însoțesc reprezintă un pas important în demersul autorităților de a clarifica și sancționa neregulile identificate la Casa Unirea. Ancheta este în plină desfășurare, iar noi informații vor continua să apară pe măsură ce se finalizează analiza probelor. Alte descinderi au fost recente în județul Iași, unde vizați au fost mai mulți comercianți de arme de foc.

Comentarii
  • Normal.
    Că doar nu era să fie lăsați sclavii colonizati să aibă un supermarket al lor, în țara lor.
    Țara este vândută complet, prin urmare orice tentativă de a avea ceva autohton este anihilată imediat de gunoaiele „civilizatoare”, cu angajați trădători de neam și țară în guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`