Prima pagină » Local » Pepiniera Sevicii Publice Iași din zona CUG va fi extinsă pentru a mări capacitatea de producție a florilor și arbuștilor folosiți la amenajarea orașului
Pepiniera Sevicii Publice Iași din zona CUG va fi extinsă pentru a mări capacitatea de producție a florilor și arbuștilor folosiți la amenajarea orașului

Pepiniera Sevicii Publice Iași din zona CUG va fi extinsă pentru a mări capacitatea de producție a florilor și arbuștilor folosiți la amenajarea orașului

13 nov. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Pepiniera Servicii Publice Iași SA va fi extinsă cu 1.200 de metri pătrați până la sfârșitul anului 2020. Acest proiect crește capacitatea de producție cu 40 la sută a pepinierei din zona CUG asigurând astfel un număr mai mare de flori și arbuști pentru amenajarea spațiilor verzi din municipiul Iași

Pepiniera Servicii Publice SA, din zona CUG, Iași, este într-un proiect de extindere. Concret, spațiul de producție al serei din baza Tudor Neculai, administrată de Servicii Publice Iași, se va mări cu încă 1.200 metri pătrați. Lucrările se demarează în aceste luni și se vor finaliza până la finalul lunii decembrie 2020. Materialele pentru fundație și structură sunt aduse din Italia, de la acceași firmă care a livrat materialele și pentru pepiniera existentă. Valoare totală a proiectului este de 57.000 de euro.

„Sera reușește să acopere necesarul de flori pentru Municipiul Iași, atât din punct de vedere numeric, cât și din punct de vedere al calității. Avem în proiect o investiție de mărire a capacității de producție a serei cu încă 1.200 de metri pătrați. Am început să realizăm fundația. Sperăm ca până la sfârșitul acestui an să putem ridica conctrucția, urmând ca la începutul anului viitor să putem termina partea de instalație”, a precizat Laurențiu Ivan, director SC Servicii Publice Iași.

Capacitatea de producție a pepinierei din zona CUG va crește cu 40 la sută

În prezent, pepiniera din baza Tudor Neculai, are o suprafață de 3.000 de metri pătrați și va fi extinsă cu 1.200 mp, astfel va crește capacitatea de producție cu 40 la sută. Până anul viitor, când vor fi achiziționate și mesele de cultură, cu sistem de irigare prin imersie, spațiul mai mare va depozita și proteja mai multe ghivece cu plante pe perioada sezonului rece.

„Am semnat contractul de achiziție pentru structură și fundație. Toate materialele vin din Italia, pentru care am plătit deja un avans de 15.000 de euro, respectiv 30 la sută din valoarea totală. În jurul perioadei de 15 decembrie 2020 vor ajunge la noi elementele necesare pentru partea de fundație și structura serei. Investiția este în valoare de 57.000 de euro, în care nu sunt incluse mesele de cultură. Abia în cadrul planului de investiții pentru anul viitor vor fi incluse mesele de cultură cu irigare.

Acestea vor fi asemenea celor pe care le avem deja în proporție de 60 la sută în pepinieră, cu un sistem de irigare prin imersie, din aluminiu. Sunt foarte mari și costă mult, astfel încât nu ne-am putut încadra cu suma în acest an. Până vor fi aduse, vom folosi spațiul pentru a depozita ghivece la o temperatură potrivită pe timpul iernii”, a mai adăugat Laurențiu Ivan.

Primăria Iași a făcut în acest an investiții în pepiniera din baza Tudor Neculai

Florile au nevoie de o îngrijire specială, iar pentru a mări recolta de flori, municipalitatea a instalat mai multe echipamente din pepiniera aflată în baza Tudor Neculai, zona CUG. Echipamentele pentru irigarea plantelor și mașinile de umplut ghivece reușesc să reducă cu mult munca necesară pentru creșterea florilor. De alte activități necesare îngrijirii plantelor în pepiniera administrată de Servicii Publice SA se ocupă 11 muncitori și 2 ingineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`