Din cămara multor gospodine nu au cum să lipsească delicioșii pepeni murați felii pentru iarnă. Pepenele murat poate fi consumat alături de mâncăruri savuroase cu carne, dar poate fi servit și împreună cu preparate de post. Aceste murături savuroase sunt pe placul multora dintre noi, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, la final vom obține un adevărat deliciu culinar. Pepenii murați își păstrează coaja crocantă, iar interiorul este moale, zemos și extrem de gustos. Iată cum să pregătești acasă cele mai gustoase murături pentru iarnă.
Pepeni murați felii pentru iarnă, un adevărat deliciu
Când vine vorba de murăturile pregătite pentru iarnă, gospodinele se întrec în tot felul de rețete. Gustoși și aromați, pepenii murați felii sunt ideali pentru cămară, fiind un adevărat deliciu. Pepenii murați pot fi serviți împreună cu diferite preparate culinare, iar gustul dulce-acrișor al acestora este pe placul multora dintre noi.
Pentru a ne bucura de gustul unor murături savuroase și pe timpul iernii, trebuie să ținem cont de câteva trucuri. Pepenii perfecți de pus la murat trebuie să aibă dimensiunea unei portocale mai mari și pot fi puși fie în borcane mari, fie în butoaie de plastic.
Pepenii murații felii în saramură își intensifică aroma pe măsură ce stau mai mult la borcan și rămân savuroși chiar și în sezonul rece. Pe lângă pepenii pregătiți pentru cămară, ideali sunt și castraveții murați pentru iarnă. Aceștia pot fi serviți alături de niște bucate alese, făcute după rețete tradiționale.
Din cămară nelipsite sunt delicioasele compoturi, ușor de făcut și extrem de gustoase. Preferatul multora este compotul de cireșe, aromat, răcoritor și savuros chiar și în sezonul rece.
Cum să pregătești acasă murături gustoase și aromate
Pentru a pregăti acasă pepeni murați felii pentru iarnă vom avea nevoie de 3-4 pepeni verzi de 1 kilogram, 4 borcane de 2 litri cu gura largă, 4 litri de apă, mărar uscat, crenguțe de busuioc uscat, 1 bucată de hrean sau frunze de hrean, 1 căpățână de usturoi, boabe de piper și de muștar, 4 linguri de sare grunjoasă pentru murături, 4 linguri de zahăr, 8 limguri de oțet, 3 morcovi tăiați felii, 3 ardei iuți verzi și roșii tăiați rondele groase, 3 cepe, câteva bucăți de conopidă, 5 frunze de dafin, frunze de țelină, vișin și viță-de-vie și câteva ramuri de vișin.
Se spală pepenii apoi se taie felii potrivite. Pe fundul borcanelor sterilizate se pun frunzele de hrean, vișin și viță-de-vie, apoi se așază feliile de pepene. După aceea se taie legumele și se pun în borcane, apoi se adaugă celelalte condimente, iar la final se pun frunzele de țelină.
După aceea se pregătește saramura pentru murături. Se pun la fiert 4 litri de apă în care se adaugă sarea, zahărul și oțetul. Se lasă să dea în 3 clocote, apoi se pune saramura în borcanele umplute cu pepene. Se lasă borcanele acoperite cu un prosop gros până a doua zi. După aceea, se scurge câte puțin din saramură din fiecare borcan și se pun deasupra câteva rămurele de vișin cât să preseze pepenele și să îl țină sub saramură. Se închid borcanele foarte bine cu capace și se depozitează în cămară, la loc uscat și răcoros.
La final, vom obține niște murături gustoase și aromate, perfecte de consumat în sezonul rece. Pepenii murați sunt nelipsiți din cămară, iar gospodinele folosesc rețeta de odinioară și țin cont de câteva trucuri pentru a pregăti cele mai bune murături pentru iarnă.
Delicioșii pepeni murați felii pentru iarnă sunt pe placul multora dintre noi și sunt nelipsiți de la mesele festive alături de alte preparate culinare gustoase și aromate.