În aceste zile toride, pepenii pot acumula pesticide periculoase, chiar și atunci când tratamentele sunt aplicate corect. Pepenele poate fi un pericol pentru sănătate deoarece căldura afectează procesul de fotosinteză, crescând riscul de toxicitate. Specialiștii recomandă să evităm pepenii cu miezul expus și din cauza riscului de contaminare bacteriană.
Pepenele, un pericol pentru sănătate!
Pe caniculă, pepenii pot deveni toxici din cauza pesticidelor care nu sunt eliminate eficient, avertizează profesorul la Facultatea de Horticultură, din cadrul USAMV, Viorica Lagunovschi-Luchian. Potrivit acestuia, pepenii pot favoriza proliferarea bacteriilor E. coli și Salmonella.
„Planta nu mai face fotosinteză sau respirație normală, astfel nu metabolizează pesticidele aplicate. La pepeni există riscul de a fi toxici”, a prercizat Viorica Lagunovschi-Luchian.
Specialiștii avertizează să nu cumpărăm și consumăm fructe cu miezul expus. La pepeni, de pildă, procesul de înmulțire a bacteriilor ca e-coli și salmonella din pământ și de pe cuțit se accelerează, dacă facem dop. Oricum, această metodă e în avantajul vânzătorului. Chiar și pepenii necopți destul au miezul dulce.
Inspectorii de la Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) au prelevat probe de la zeci de producători de caise, nectarine, piersici și pepeni. Analizele de laborator vor verifica prezența și concentrația a peste 360 de substanțe chimice. Unele dintre aceste substanțe sunt interzise de Uniunea Europeană, iar altele au limite stricte stabilite prin lege.
„Am demarat acțiunea de prelevare de mostre de pepene verde și galben pentru verificarea reziduurilor de pesticide. Acțiunea a început la Piața Drumul Taberei din sectorul 6 și continuă la nivel național. Scopul este prevenirea comercializării pepenilor neconformi”, au anunțat reprezentanții ANF.
Inspectorii fitosanitari colectează mostre de pepene verde și galben din piețele din țară, iar apoi trimit probele la două laboratoare de analiză acreditate pentru a fi analizate cantitățile de reziduuri de pesticide
„Deși acolo unde se constată abateri se vor lua măsuri, inclusiv cu amenzi și oprirea de la comercializare a produselor neconforme, totuși scopul acțiunii nu este unul punitiv ci mai degrabă unul de conștientizare atât pentru fermieri cât și pentru publicul consumator. Fermierii cu produse conforme vor putea afișa rezultatele analizelor la punctele de vânzare, câștigând încrederea cumpărătorilor în produsele românești”, au menționat reprezentanții ANF
Pesticidele ne pun viața în pericol
Expunerea repetată la pesticide din diverse surse alimentare poate avea un efect toxic cumulativ asupra organismului, avertiza recent medicul toxicolog Radu Țincu.
De altfel, mai multe studii au corelat expunerea de joasă toxicitate la pesticide cu forme de cancer, în special leucemii și limfoame.
„De asemenea, aceste substanțe funcționează ca niște disruptori endocrini, adică pot mima anumiți hormoni, lucru care poate duce la apariția anumitor disfuncții endocrinologice, cu atât mai mult în perioada de dezvoltare, în pubertate. Pot apărea anumite tulburări de ciclu menstrual, pubertate precoce, iar pe de altă parte, prin acest mecanism endocrinologic, pesticidele pot favoriza apariția unor cancere la nivelul unor organe care sunt reglate hormonal: cancerul de sân, de prostată sau de col uterin“, a precizat Radu Țincu.
Astfel, pepenele poate fi un pericol pentru sănătate deoarece căldura afectează procesul de fotosinteză, crescând riscul de toxicitate.