Un borcan de pepene roșu murat este mereu binevenit pe masa de sărbătoare în perioada rece a anului. Pepenii murați în borcane aduc amintiri de vară. Multor oameni le plac pepenii murați în borcane pentru iarnă. Unii marinează pepenii cu frunze de dafin, țelină, usturoi și oțet.
Alte gospodine pregătesc o marinată dulce și folosesc pentru marinată cuișoare, foi de dafin și boabe de piper. Marinata dulce dă feliilor de pepene verde o aromă extrem de seducătoare. Astfel de pepeni murați pot fi serviți ca desert sau ca aperitiv. Pentru a pregăti acest deliciu gospodinele folosesc 2 kg de pepene verde, 1,5 l de apă, 60 gr de zahăr și o linguriță jumătate de acid de lămâie. De asemenea, acestea mai pun 20 de gr de sare și 3 frunze da dafin.
Pepene roșu murat. Cum sterilizezi corect borcanele
Pentru a pregăti pepeni murați în borcane pentru iarnă, luați fructe proaspete, ferme, nu prea coapte, sare, zahăr, acid citric și condimente. De cele mai multe ori, gospodinele sterilizează borcanele în cuptorul cu microunde.
Astfel, gospodine sterilizează borcanele turnând puțină apă, literalmente 3 linguri, și le pun la putere maximă timp de 3 minute pentru 1 borcan. Apoi torn apă și lasă borcanele să se usuce cât sunt încă fierbinți.
Înainte de a pregăti marinata, pepenii se taie împreună cu crusta în bucăți mici. Este bine să știi că pulpa lângă crustă, își va păstra mai mult timp elasticitate și integritate. Pe fundul borcanelor se pun condimente, după care acestea se umplu cu felii de pepene cât mai dense, dar nu se storc. Când se umple borcanul cu apă clocotită, pulpa se va compacta și se va contracta, eliberând mai mult spațiu între felii.
Cum se pregătește marinata pentru cea mai delicioasă conservă a iernii
Pentru a pregăti murătura se fierbe apa și se toarnă peste pepenii verzi, acoperind cu capace sterile, timp de 3-5 minute. Apoi se scurge apa și se fierbe din nou. Se toarnă apa și se ține 3-5 minute sub capac. Apoi se scurge apa și se fierbe din nou. Se toarnă marinata peste pepenii verzi din borcane și se închid imediat capacele. Păstrați pepenii murați în borcane pentru iarnă, în condiții normale.
Folosind această rețetă pentru a pregăti murătura, pulpa de pepene verde va avea un gust puțin sărat, amintind de castraveții murați. Mai mult decât atât, pepenele verde murat este un aperitiv excelent. Se potrivește surprinzător de bine cu brânzeturile, precum tofu, adigean și halloumi. Poate fi servit cu carne de porc și cu cea de găină. Pentru ca gustul murăturii să fie simțit este important ca atunci când pregătești felul de mâncare acesta să nu fie gătite cu o mulțime de condimente și mirodenii. Pepenele roșu are deja destule.
Iarna, oamenii sunt obișnuiți să mănânce lucruri precum castraveți murați, pepene roșu murat, roșii, varză și dovlecei. Însă, cea mai adorată conservă rămâne a fi pepenele roșu servit alături de cartofi copți. Această conservă este considerată mai degrabă o delicatesă gastronomică, deși nu este mult mai greu de preparat decât castraveții pentru iarnă.