Penuria muncitorilor care să culeagă fructe și legume în Marea Britanie aduce mari pierderi pentru agricultură naţională. Datele statistice arată că valoarea pierderilor se ridică la câteva zeci de milioane de lire sterline, pe măsură ce legumele, sau fructele, putrezesc pe câmp.
Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană printr-un BREXIT, iar acest lucru a îngreunat accesul muncitorilor sezonieri în Regatul Unit. Agricultorii cer statului englez să găsească soluții pentru a putea facilita accesul pe piața națională de profil.
Penuria de muncitori din Marea Britanie, pierderi de zeci de milioan de lire sterline în agricultură
Produsele proaspete în valoare de zeci de milioane de lire sterline sunt lăsate să putrezească pe câmpurile din Marea Britanie, deoarece fermierii nu pot atrage destui muncitori pentru a culege culturi, la fel când criza costului vieții se agravează.
Aproximativ 22 de milioane de lire sterline (27 de milioane de dolari) de fructe și legume au fost irosite în prima jumătate a anului din cauza penuriei de forță de muncă, potrivit unui sondaj al Uniunii Fermiilor Naționali, efectuat pe aproape 200 de cultivatori. Deoarece sondajul reprezintă o treime din sectorul horticulturii, cifra totală probabil a depășit 60 de milioane de lire sterline, într-un moment în care prețurile din magazinelor alimentare cresc într-un ritm aproape record, din cauza crizei alimentare:
„Nu este nimic altceva decât o farsă că hrana de calitate și nutritivă este irosită într-un moment în care familiile din toată țara se luptă deja să facă față din cauza creșterii costurilor de trai”, a declarat vicepreședintele NFU, Tom Bradshaw, într-o declarație.
Marea Britanie înregistrează cea mai gravă secetă din ultimii zeci de ani
Contextul în care fermierii îşi aruncă produsele este unul foarte dificil. Marea Britanie traversează cea mai grea perioadă din ultimii zeci de ani în ceea ce privește secetă. Așadar, mâncarea irosită vine și în momentul în care Marea Britanie a înregistrat cel mai uscat iulie din 1935, reducând și mai mult producția.
Aproximativ 40% dintre respondenții la sondajul NFU au declarat că au suferit pierderi de recolte din cauza lipsei de muncitori, iar cultivatorii se așteaptă ca producția să scadă cu încă 4,4% anul viitor. Producția britanică de fructe și legume a fost evaluată la aproximativ 2,7 miliarde de lire sterline în 2020. NFU a cerut guvernului să extindă un program de lucrători sezonieri pentru a preveni risipirea culturilor și pentru a sprijini investițiile în sector.
În timp ce multe părți ale economiei nu dispun de personal, industriei agricole îi este adesea deosebit de dificil să atragă muncitorii, deoarece locurile de muncă sunt sezoniere și pot însemna ore lungi de muncă fizică la salarii relativ mici. Brexitul a complicat și recrutarea din Uniunea Europeană. Mii de porci au fost sacrificați în fermele britanice de anul trecut din cauza lipsei de personal la fabricile de carne.