Pentru un somn odihnitor, dormiti cu partenerul. Cei care dorm in cuplu ar avea o faza REM de calitate mai buna decat cei care dorm singuri. Pentru a obtine o noapte de somn buna, ar trebui sa dormiti in bratele partenerului. Aceasta este recomandarea facuta de Dr. Henning Johannes Drews de la Centrul de Psihiatrie Integrativa (ZIP) si colegii sai. Un nou studiu spune ca cuplurile care dorm impreuna in acelasi pat dorm mai bine decat altii. Rezultatele acestui studiu au fost publicate in revista Frontiers in Psychiatry. Aceasta cercetare a fost realizata cu o duzina de cupluri heterosexuale tinere, sanatoase, intr-un laborator de somn. Toti au fost conectati la diferite cabluri pentru a putea urmari scrupulos progresul somnului lor. Fiecare cuplu a dormit impreuna si apoi separat pentru a compara rezultatele.
Somnul REM, o perioada esentiala
Somnul se descompune in mod traditional in mai multe cicluri. Dupa cum ne reaminteste reteaua Morpheus, adormirea este urmata de un somn usor care devine lent si adanc in aproximativ douazeci de minute. Dupa aproximativ 90 de minute, apare somnul REM. Aceste etape constituie primul ciclu de somn. In acest studiu, cercetatorii au descoperit ca cei care dormeau in cupluri aveau perioade de somn REM care erau mai putin fragmentate si mai putin tulburate. „Este una dintre cele mai importante etape ale somnului, de care organismul are nevoie pentru a consolida amintirile, a regla emotiile si a rezolva problemele”, se arata in studiu. In plus, cercetatorii au observat ca cei care dorm impreuna isi sincronizeaza obiceiurile de somn, ar fi un semn de satisfactie si relatie profunda.
Pentru un somn odihnitor, dormiti cu partenerul
Prin utilizarea diferitelor instrumente, cercetatorii au putut sa surprinda nivelurile de somn diferite ale participantilor. Astfel, studiul a descoperit ca cuplurile care dormeau impreuna au crescut miscarea membrelor, dar acest lucru nu parea sa afecteze calitatea somnului in creier. „Ai putea spune ca, daca corpul tau este ceva mai agitat cand dormi cu cineva, creierul nu este”, a spus dr. Henning Johannes Drews. Alte studii ar trebui sa confirme aceste rezultate, deoarece grupul de participanti a fost destul de mic. „Dormirea cu un partener ar putea de fapt sa va ofere un impuls suplimentar in sanatatea mentala”, spune cercetatorul.