Prima pagină » Eveniment-Social » Pentru prima dată, Mitropolia Moldovei expune o copie după cheia bisericii unde s-au aflat moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Pentru prima dată, Mitropolia Moldovei expune o copie după cheia bisericii unde s-au aflat moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

12 oct. 2024, 02:00,
Iulia MARIA în Eveniment-Social

Două expoziții remarcabile la Muzeul Mitropolitan din Iași. Expoziția dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva și „Rugați-vă cu glas tare cu pensula în mână în urma Psalmilor lui David”. Pentru prima dată, Mitropolia Moldovei expune o copie după cheia bisericii unde s-au aflat moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Muzeul Mitropolitan din Iași, amplasat subteran în demisolul Catedralei Mitropolitane „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, își întâmpină vizitatorii cu două expoziții de excepție în această perioadă. În perioada hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, muzeul devine un punct de atracție pentru credincioși și turiști deopotrivă. Expoziția dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva și lucrările pictorului Horia Țigănaș aduc un suflu nou în acest spațiu

Pentru prima dată, Mitropolia Moldovei expune o copie după cheia bisericii unde s-au aflat moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Prima dintre expozițiile principale este dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, care atrage anual zeci de mii de pelerini la Iași. Așezată în sala Sinaxar a Muzeului, această expoziție temporară poate fi vizitată până în luna decembrie, oferind astfel șansa ca toți cei care nu au reușit să o vadă în timpul hramului să se bucure de prezența acesteia.

„În luna octombrie, când are loc hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, muzeul este vizitat mai intens decât în alte luni. Cei mai mulți vizitatori vin în această perioadă, iar expoziția dedicată Sfintei Parascheva oferă o oportunitate unică de a intra în contact cu obiecte de o mare valoare culturală”, spune Mihai Alex Olteanu, ipodiacon muzeograf la Muzeul Mitropolitan „Sfânta Parascheva” din Iași.

Expoziția este organizată în colaborare cu mai multe entități muzeale din Moldova și reunește icoane de la Mănăstirea Secu, Catedrala Mitropolitană din Iași, dar și de la Muzeul Eparhial din Huși. Una dintre piesele de rezistență este o icoană valoroasă a Sfintei Cuvioase Parascheva, care poartă o inscripție de danie din partea Mariei Sturdza, oferind o fereastră către istoria religioasă a Moldovei. Totodată, un alt element inedit al acestei expoziții este expunerea, pentru prima dată, a unei copii după cheia bisericii din Serbia, unde s-au aflat odinioară moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

„Un lucru foarte interesant, anul acesta, este că expunem pentru prima dată o copie după cheia bisericii unde s-au aflat moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva în Serbia. Și am primit o copie după cheia bisericii unde a stat Sfânta Parascheva”, a spus Mihai Alex Olteanu, ipodiacon muzeograf la Muzeul Mitropolitan „Sfânta Parascheva” din Iași.

A doua expoziție expusă la Muzeul Mitropolitan din Iași este „Rugați-vă cu glas tare cu pensula în mână în urma Psalmilor lui David”

A doua expoziție, vernisată pe 11 octombrie 2024, la ora 17:00, în sala perimetrală denumită „Calea Crucii”, aduce în prim-plan lucrările pictorului Horia Țigănaș. Sub titlul sugestiv „Rugați-vă cu glas tare cu pensula în mână în urma Psalmilor lui David”, expoziția include 150 de lucrări, fiecare reprezentând câte un psalm din cartea biblică a Psalmilor.

„Mulți dintre cei care au trecut pragul muzeului, în aceste zile, au fost profund impresionați. Fiecare pictură transmite o emoție aparte”, spune Mihai Alex Olteanu, ipodiaconul muzeograf la Muzeul Mitropolitan „Sfânta Parascheva” din Iași.

Expoziția de psalmi este organizată într-un cadru unic, „Calea Crucii”, un culoar îngust și înalt ce înconjoară fundația Catedralei Mitropolitane. Galeria, care face vizibilă fundația prin intermediul unor nișe de vizitare, devine astfel un loc de meditație, unde vizitatorii pot contempla atât creațiile artistului, cât și simbolistica profundă a Psalmilor. Spațiul muzeului oferă o experiență unică prin caracterul său atipic, fiind în întregime subteran și organizat pe săli tematice.

Ambele expoziții de la Muzeul Mitropolitan din Iași invită vizitatorii să parcurgă un drum al descoperirii spirituale și culturale. În timp ce expoziția dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva aduce în fața privitorilor relicve și icoane de o mare valoare istorică, lucrările lui Horia Țigănaș reinterpretează Psalmi prin artă contemporană, oferind o dimensiune vizuală rugăciunilor biblice.

Pentru prima dată, Mitropolia Moldovei expune o copie după cheia bisericii unde s-au aflat moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Vizitatorii sunt invitați să exploreze aceste expoziții la Muzeul Mitropolitan din Iași, unde arta și istoria se întâlnesc într-un cadru deosebit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`