Prima pagină » Eveniment-Social » Pentru creștinii ortodocși, la 1 septembrie, este celebrat începutul anului bisericesc
Pentru creștinii ortodocși, la 1 septembrie, este celebrat începutul anului bisericesc

Pentru creștinii ortodocși, la 1 septembrie, este celebrat începutul anului bisericesc

31 aug. 2024, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Eveniment-Social

Duminică, 1 septembrie 2024, pentru creștinii ortodocși începe anul bisericesc. Acesta nu începe în același timp cu anul laic, deoarece, conform tradiției moștenite din Legea Veche, se spune că la această dată a început creația lumii. Totodată, anul bisericesc începe la 1 septembrie, deoarece la această dată și-a început Iisus Hristos activitatea publică.

La 1 septembrie este celebrat începutul anului bisericesc

Dacă pentru creștinii ortodocși anul bisericesc începe la 1 septembrie, pentru catolici acesta începe în prima duminică din Advent, adică în ultima duminică înainte de 30 noiembrie, la circa patru săptămâni înainte de Crăciun. Anul bisericesc tot în septembrie începe și pentru evrei. Aceștia încep calendarul cu luna Tisri, adică septembrie. Prima zi a lunii septembrie era de odihnă pentru aceștia, în care aduceau ardere de tot. Evreii mai aveau și alte motive pentru care sărbătoreau în mod deosebit luna septembrie. În această lună, apele potopului, se pare că au scăzut, iar corabia lui Noe s-a oprit pe Muntele Aratat. Tot în septembrie, Moise a coborât de pe Muntele Sinai cu Tablele Legii. S-a hotărât ca anul bisericesc să înceapă la 1 septembrie, deoarece la această dată începea și anul civil al evreilor, numit Indictionul, aşa cum apare menţionat şi în Sinaxarul din Minei, în ziua de 1 septembrie. Credința creștină are caracter mixt, iudeo-creștin, însușindu-și în rânduiala sa și elemente ale Legii Vechi, după cum însuși Mântuitorului a spus: „N-am venit să stric, ci să împlinesc“ (Matei 5, 17). Începutul anului bisericesc la 1 septembrie dovedește faptul că  Iisus Hristos a venit pe pământ pentru a desăvârși Legea dată prin Moise poporului ales. După cum aflăm din textul Sinaxarului din Minei, Indictionul era cunoscut şi la romani, care începeau noul an de la această dată. Un al doilea motiv pentru care începutul anului bisericesc se sărbătorește pe 1 septembrie este tradiția, conform căreia, în această zi, și-a început activitatea Sa publică Mântuitorul, intrând în sinagogă și citind cuvintele prorocului Isaia, care erau despre dumnezeirea sa: Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi. Şi să vestesc anul plăcut Domnului“ (Isaia 61, 1-2 şi Luca 4, 18-19). După rostirea acestor cuvinte, Iisus a înmânat cartea slujitorului sinagogii, spunându-i: „Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta în urechile voastre“.

Nașterea Maicii Domnului este prima sărbătoare creștină mare din anul bisericesc ortodox

Prima sărbătoare importantă din noul an bisericesc este Nașterea Domnului. Aceasta este celebrată în data de 8 septembrie. Sărbătoarea a fost stabilită în a opta zi a anului bisericesc, deoarece cifra 8 reprezintă veșnicia și viața fără de sfârșit, iar fără ca Fecioara Maria să se nască, nu ar fi fost posibilă întruparea Fiului lui Dumnezeu. Doar datorită Fecioarei Maria, Iisus Hristos a biruit moartea și le-a dăruit oamenilor viață veșnică în împărăția cerurilor. Nașterea Domnului a început să fie sărbătorită în Răsărit, începând cu secolul al V-lea, iar în Occident, ceva mai târziu, respectiv în secolul al VII-lea, în timpul domniei Papei Serghie I. Nașterea Maicii Domnului a început să fie sărbătorită pe scară largă mult mai târziu, în secolul al IX-lea. Aceasta este prima sărbătoare cu cruce roșie din anul bisericesc, care începe la 1 septembrie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`