Duminică, 2 aprilie 2023, începe Săptămâna Patimilor pentru credincioșii catolici și protestanți din România. În această zi, catolicii sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim, sărbătoare cunoscută în popor drept Florii
În acest an, credincioșii catolici și protestanți sărbătoresc Paștele la o dată diferită de credincioșii ortodocși. În 2023, Paștele catolic pică în data de 9 aprilie, în timp ce Paștele ortodox va fi sărbătorit o săptămână mai târziu, pe 16 aprilie. Anul 2017 a fost ultimul an când Paștele catolic și Paștele ortodox au căzut în aceeași zi.
La catolici, Săptămâna Patimilor cuprinde trei zile sfinte care preced marea sărbătoare a Paștelui, Joia Sfântă, în care are loc Cina Domnului, Vinerea Sfântă, care amintește de ziua în care Iisus Hristos a pătimit și și-a dat viața pentru mântuirea omenirii, și Sâmbăta Sfântă, când Iisus Hristos a înviat din morți. Aceste zile poartă numele de „Triduumul Pascal” şi au o importanță deosebită, pregătind sărbătoarea Învierii Domnului. „Triduumul Pascal” se va încheia cu Sfânta Liturghie din noaptea Învierii Domnului.
Când începe Săptămâna Patimilor în Biserica Romano-Catolică
Paștele este considerat cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, care comemorează Învierea lui Iisus Hristos și pentru care enoriașii se pregătesc în fiecare an așa cum se cuvine. De aceea, săptămâna care premerge Învierea Domnului trebuie să fie dedicată postului și rugăciunii. Săptămâna Mare este o săptămână sacră, fiecare zi din această săptămână vine cu serbări speciale. Săptămâna Patimilor începe odată cu Duminica Floriilor, zi care amintește de Intrarea Domnului în Ierusalim. Sărbătoarea Floriilor de duminică a fost primită cu bucurie, dar cu înțelegerea faptului că săptămâna ce urmează, Săptămâna Mare sau Săptămâna Sfântă, este una a tristeții.
Încărcată de semnificație este și Joia Mare, în care s-a celebrat ultima cină a Mântuitorului Iisus Hristos, după aceasta, Iisus urmând să fie vândut de Iuda pentru doar 30 de arginți. Joi dimineață, preoții catolici celebrează Sfânta Liturghie a Uleiurilor Sfinte, urmând ca, joi seară, în bisericile catolice din întreaga țară să aibă loc un ritual special. Preotul spală picioare a doisprezece credincioși, amintind de gestul pe care l-a făcut Iisus Hristos cu cei doisprezece apostoli. Tot în această noapte, preoții catolici își vor reînnoi jurămintele de credință. Vinerea Mare este ziua crucificării și a morții lui Iisus Hristos.
În această zi, credincioșii catolici, în semn de participare exterioară la jertfa Mântuitorului, țin post, mănâncă doar o dată în zi și se abțin de la carne. În această zi nu se celebrează Sfânta Liturghie, dar după-amiaza, la ora 15:00, ora la care se crede că ar fi murit Mântuitorul, în bisericile catolice are loc o comemorare a Patimii și Morții lui Hristos și adorarea Sfintei Cruci.
Ce fac toți credincioșii catolici în noaptea de Înviere
În Sâmbăta Mare, pe 8 aprilie 2023, Biserica Catolică priveghează în rugăciune şi nu celebrează în cursul zilei nicio acţiune liturgică. Toți creștinii catolici așteaptă Învierea. Noaptea are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale. Prin celebrarea din această noapte sfântă se comemorează trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Iisus Hristos Înviat. Sâmbătă, înainte de Înviere, se sfinţesc un coşuleţ cu ouă roşii, cozonac, carne de miel şi vin. Duminică dimineaţa, înainte de micul dejun, toţi membrii familiei se spală pe faţă cu apa în care a fost pus un ou roşu şi un ban, simbolurile sănătăţii şi ale belşugului. În săptămâna patimilor, creștinii pot rosti rugăciunea de mai jos pentru a se simți mai aproape de sfințenia acestor zile și pentru a se conecta mai ușor la energia sacră a acestor zile.
„Sufletul lui Hristos
Sufletul lui Hristos, sfinţeşte-mă.
Trupul lui Hristos, mântuieşte-mă.
Sângele lui Hristos, aprinde-mă de dragoste.
Apa coastei lui Hristos, spală-mă.
Patima lui Hristos, întăreşte-mă.
O, bune Iisuse, ascultă-mă.
În rănile tale ascunde-mă.
Nu lăsa să mă despart de tine.
De vrăjmaşul cel rău apără-mă.
În ceasul morţii mele cheamă-mă.
Şi porunceşte-mi ca să vin la tine,
Ca să te laud cu sfinţii tăi.
În vecii vecilor. Amin”.