Aproape 75% dintre pacienții italieni morți aveau hipertensiune dinainte. Și 88% dintre decedați aveau peste 60 de ani. Institutul Superior de Sănătate din Italia a realizat un profil al bolnavilor de COVID-19 care au murit până pe data de 4 martie, pentru a înțelege mai bine care sunt persoanele cele mai vulnerabile. Analiza realizată pe mai bine de o sută de pacienți arată care este vârsta și bolilele asociate care au făcut din COVID-19 o boală mortală.
Institutul Superior de Sănătate din Italia a realizat un profil al bolnavilor de COVID-19 care au murit până pe data de 4 martie, pentru a înțelege mai bine care sunt persoanele cele mai vulnerabile. Analiza realizată pe mai bine de o sută de pacienți arată care este vârsta și bolilele asociate care au făcut din COVID-19 o boală mortală.
Peste 14% dintre persoanele decedate aveau peste 90 de ani. Vârsta medie a femeilor care au murit de COVID-19 este de 83,4 ani și cea a bărbaților de 79,9 ani. De altfel, bărbații sunt și mai vulnerabili în fața virusului. Majoritatea celor care au murit din cauza COVID-19 sunt bărbați.
Bolile existente ale pacienților răpuși de COVID-19
- Mai mult de două treimi dintre cazurile de morți infectați cu coronavirus aveau deja trei sau mai multe patologii.
- Doar 15,5% dintre decedați nu mai aveau nicio altă boală înainte să se infecteze cu coronavirus.
- 18,3% aveau două alte boli asociate
- Cea mai frecventă problemă de sănătate, prezentă la aproape 75% dintre pacienți era hipertensiunea, apoi cardiopatia ischemică era prezentă la peste 70% și aproape 34% dintre cazuri aveau diabet.
În cele mai multe cazuri, explică medicii italieni, boala asociată, adică anterioară infecției, nu a fost cauza principală a decesului, însă a agravat starea pacientului.
Practic, virusul a provocat pneumonii și probleme respiratorii grave unor persoane care deja aveau corpul slăbit din cauza altor boli: tumori, boli cardiovasculare, diabet. În concluzie, epidemiologii spun că riscul de moarte după infectarea cu coronavirus crește odată cu înaintarea în vârstă și pe fondul unor probleme medicale preexistente. Potrivit Institutul Superior de Sănătate din Italia, aceste observații confirmă datele existente și în alte țări și reiterează nevoie de a proteja mai mult aceste grupuri vulnerabile.