Pentru ce se citește Psalmul 69? Unul dintre cele mai frumoase scrieri ce trebuie citite de către fiecare creștin

22 mai 2024, 15:59,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Psalmul 69 sau cum mai este cunoscut drept Psalmul 70 în Septuaginta, este un text biblic deosebit de frumos și important în tradiția bisericii ortodoxe. Află în rândurile următoare pentru ce se citește psalmul 69.

Această scriere sfântă este citită atât în diferite liturgii, cât și în rugăciuni personale pentru protecție divină și pentru ajutor în problemele zilnice. Pentru ce se citește psalmul 69 și de ce este atât de important în biserica ortodoxă află în rândurile următoare.

Pentru ce se citește Psalmul 69

Scopul principal pentru care se citește Psalmul 69 este pentru ajutorul divin în momentele de încercare și suferință. Psalmul începe cu un strigăt de ajutor către atotputernicul Dumnezeu, reflectând o stare profundă de angoasă și cerând ajutorul divin. Această rugăminte este una des întâlnită în rugăciunile noastre zilnice, dar aici este enunțată foarte frumos și cu mai multă râvnă către ajutorul lui Dumnezeu. De asemenea, acest psalm este de multe ori citit în timpul Postului Mare, în perioada în care credincioșii sunt chemați să se curețe spiritual și să fie mai aproape de Dumnezeu mai mult ca niciodată. Temele majore ale acestui psalm sunt nevoia, umilința și speranța în mântuirea prin Hristos, rezonând puternic cu starea spirituală de căință și dorința de purificare care caracterizează această perioadă de pregătire pentru Învierea Domnului.

De asemenea, acesta este citit în slujbele de dimineață și seară, unde credincioșii cer ajutorul și protecția lui Dumnezeu pentru ziua sau noaptea care urmează. Prin cuvintele „Dumnezeule, spre ajutorul meu ia aminte! Doamne, să-mi ajuți mie grăbește-Te!”, se exprimă o nevoie imediată de ajutor divin, subliniind dependența totală a omului de Dumnezeu în fața încercărilor vieții.

Acest psalm mai este folosit și în perioadele austere sau de post, când credinciosul își dorește să își întărească sufletul și puterea prin Dumnezeu. Invocarea continuă a ajutorului divin și recunoașterea lui Dumnezeu ca unicul izbăvitor întăresc credința și speranța în intervenția salvatoare a Domnului.

Acest psalm este de multe ori atribuit ca fiind scris de Regele David, considerat autorul unei mari părți din Psalmi, care a trăit în perioada aproximativ 1040-970 î.Hr. Acest psalm este inclus în Cartea Psalmilor, care a fost compilată de-a lungul mai multor secole, probabil finalizată în forma sa actuală în perioada post-exilică, în jurul secolului al V-lea î.Hr.

Cum se citește Psalmul 69

Mai întâi de a spune acest psalm este important să zicem următoarele cuvinte și rugăciuni de trei ori, ca apoi să recităm psalmul cu sufletul curat și îndreptat spre Dumnezeu.

„Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin.”

Apoi se zic rugăciunile începătoare:
„Împărate ceresc… Sfinte Dumnezeule… Preasfântă Treime… Tatăl nostru…”

1. Dumnezeule, spre ajutorul meu ia aminte! Doamne, să-mi ajuți mie grăbește-Te!
2. Să se rușineze și să se înfrunte cei ce caută sufletul meu;
3. Să se întoarcă înapoi și să se rușineze cei ce-mi voiesc mie rele;
4. Întoarcă-se îndată rușinați cei ce-mi grăiesc mie: «Bine, bine!».
5. Să se bucure și să se veselească de Tine toți cei ce Te caută pe Tine, Dumnezeule, și să zică pururea cei ce iubesc mântuirea Ta: «Slăvit să fie Domnul!».
6. Iar eu sărac sunt și sărman, Dumnezeule, ajută-mă!
7. Ajutorul meu și Izbăvitorul meu ești Tu, Doamne, nu zăbovi!

Pentru ce se citește Psalmul 69? Este pentru ajutorul divin în momentele de încercare și suferință. Psalmul începe cu un strigăt de ajutor către atotputernicul Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *