Prima pagină » Stiri si curiozitati » Pentru ce se citește Acatistul Sfintei Ecaterina? Iată cum să te rogi Apărătoarei căsniciei și învățării pentru un suflet curat

Pentru ce se citește Acatistul Sfintei Ecaterina? Iată cum să te rogi Apărătoarei căsniciei și învățării pentru un suflet curat

15 mai 2024, 15:13,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Acatistul Sfintei Ecaterina a fost transmis prin tradiție orală timp de secole până când a fost notat și împărtășit tuturor creștinilor. Află în rândurile următoare pentru ce se citește acatistul Sfintei Ecaterina și de câte ori trebuie citit pentru a te ajuta în toate problemele vieții.

Acatistul Sfintei Ecaterina este o rugăciune dedicată Sfintei Ecaterina din Alexandria. Aceasta a trăit în secolul al IV-lea după Hristos, în timpul domniei lui Maximin al II-lea, care a forțat-o să renunțe la creștinism, ea refuzând și fiind martirizată prin decapitare. Pentru ce se citește acatistul închinat Sfintei Ecaterine? Atât pentru protecție divină, cât și pentru harul dragostei, iubirii și înțelegerii.

Pentru ce se citește Acatistul Sfintei Ecaterina?

Acatistul Sfintei Ecaterina este o rugăciune specială pentru mulți creștini ortodocși, dedicată vieții și sfințeniei Sfintei Ecaterina a Alexandriei. Citirea acestui acatist este o expresie a recunoștinței și a devotamentului credincioșilor față de această sfântă, care a avut o viață dedicată credinței și mărturisirii lui Hristos.

Sfânta Ecaterina este venerată pentru puterea ei de a rezista ispitelor și persecuțiilor din partea împăratului roman Maximin al II-lea. Prin citirea acatistului, credincioșii își exprimă dorința de a urma exemplul ei de curaj și credință neclintită în Dumnezeu.

Acatistul Sfintei Ecaterina de-a lungul timpului a fost citit pentru a cere ajutorul lui Dumnezeu în cele mai grele perioade ale vieții. De asemenea, mai este citit pentru a vă proteja împotriva pericolelor, dar și a influențelor negative.

Cu ajutorul acestui acatist închinat Sfintei Ecaterina, credincioșii își întăresc legătura spirituală cu tot ce este sfânt, astfel ei își exprimă credința dreaptă în fața lui Dumnezeu pentru binele lor, dar și al celor dragi lor.

Acatistul Sfintei Ecaterina

Condacul 1:

Vrednicei de lauda Mucenitei Ecaterina, care cu darul de la Dumnezeu si cu invatatura ei cea preainalta a uimit stiinta invatatilor de atunci si a intrecut limba ritorilor pagani prin buna ei cuvantare, sa-i aducem multumire de biruinita, ca prin ale ei rugaciuni sa ne izbavim de ispitele vrajmasilor si sa-i cantam: Bucura-te, Ecaterina, mare mucenita a lui Hristos!

Icosul 1:

Imparatesei si Maicii lui Dumnezeu, preacuratei Fecioare Maria, tu te-ai aratat vrednica de dragoste, inteleapta Ecaterina, caci cu Dubul Sfant umbrindu-te, ai lepadat de la tine toata dorirea pamanteasca si te-ai logodit cu Mirele tau cel ceresc spre a capata viata nemuritoare; pentru aceasta cantam:

Bucura-te, porumbita cuvantatoare;
Bucura-te, dulce privighetoare;
Bucura-te, frumusete netrecatoare;
Bucura-te, mielusea incantatoare;
Bucura-te, minte inalta;
Bucura-te, tanara prea invatata;
Bucura-te, fecioara blanda si inteleapta;
Bucura-te, inima tare si neintinata;
Bucura-te, lauda invatatilor;
Bucura-te, dulceata maicilor;
Bucura-te, mangaierea saracilor;
Bucura-te, aparatoarea batranilor;
Bucura-te, Ecaterina, mare mucenita a lui Hristos!

Condacul 2:

Bogatiile pamantului si marirea parinteasca lepadand, viata curata ai trait, Ecaterina; si indeletnicindu-te mai ales in dreapta credinta, calea cea neratacita a lui Hristos ai luat si te-ai inchinat Lui cantand: Aliluia!

Icosul 2:

Ajunsa fiind la varsta de 18 ani, frumusetea ta a atras pe multi tineri din neamurile pagane, voind a se casatori cu tine; tu insa respingand cererea lor cu foarte intelepte cuvinte, insisi ei se mustrau de nepriceperea lor si iti graiau acestea:

Bucura-te, cea mai frumoasa dintre tinere;
Bucura-te, ca esti si cea mai bogata;
Bucura-te, samanta din neam imparatesc;
Bucura-te, porfira care impodobesti cunostintele;
Bucura-te, cununa care rasplatesti vrednicia;
Bucura-te, ceea ce intaresti obiceiurile bune;
Bucura-te, cuvantatoare mai presus decat ritorii;
Bucura-te, judecatoare mai aleasa decat alti judecatori;
Bucura-te, biruitoare nerusinata in sfaturi si povatuiri;
Bucura-te, lumina care faci sa se plece privirile neintelepte;
Bucura-te, comoara tuturor cunostintelor;
Bucura-te, Ecaterina, mare mucenita a lui Hristos!

Condacul 3:

Ratacirile mustrand si de idoli ne voind a crede ca acele chipuri turnate si cioplite de maini omenesti ar putea fi facatorii cerului, ai pamantului si a toata faptura, fost-ai luminata cu darul Duhului Sfant sa cunosti Dumnezeirea cea adevarata si pururea vesnica si cu smerenie ai cantat Ei: Aliluia!

Icosul 3:

Invatatii adunati prin indemnul tatalui tau ca sa te scoata din credinta in care erai, vazandu-te lepadand idolii, au cerut a te infatisa lor. Tu insa, intrand in vorba cu cel mai invatat, dupa o indelunga disputa, l-ai facut sa nu mai stie ce sa raspunda decit a grai:

Bucura-te, inchinatoarea dreptei credinte;
Bucura-te, deslusirea adevaratei religii;
Bucura-te, lumina celor cufundati in eresuri;
Bucura-te, povatuitoarea celor rataciti;
Bucura-te, arma bunei vointe;
Bucura-te, caderea inselaciunii idolilor;
Bucura-te, dovada neputintei lor;
Bucura-te, ca esti vrednica de toata cinstirea;
Bucura-te, ca prin intelepciunea ta ai gonit ratacirea;
Bucura-te, caci cu dar ai fost daruita de Cel Preainalt;
Bucura-te, cunostinta Sfinteniei ceresti;
Bucura-te, Ecaterina, mare mucenita a lui Hristos!

Pentru ce se citește acatistul închinat Sfintei Ecaterine? Atât pentru protecție divină, cât și pentru harul dragostei, iubirii și înțelegerii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
13 iulie 2024
13 iulie 2024