Prima pagină » Stiri si curiozitati » Pentru ce se citește Acatistul Sfântul Haralambie? Cere ajutorul Sfântului Haralambie pentru sănătate și protecție divină

Pentru ce se citește Acatistul Sfântul Haralambie? Cere ajutorul Sfântului Haralambie pentru sănătate și protecție divină

17 mai 2024, 13:35, 1 ,
în Stiri si curiozitati

În fiecare an, pe data de 10 februarie, este sărbătorit Sfântul Mucenic Haralambie, unul dintre cei mai mari făcători de minuni și tămăduitori de boli grave. Află pentru ce se citește Acatistul Sfântului Haralambie în rândurile următoare.

Sfântul Haralambie a trăit în secolul I după Hristos, născându-se în regiunea Magnesia (Turcia de astăzi). Este cel mai bătrân mucenic prăznuit în creștinism, suferind torturi groaznice și chinuri inimaginabile, chiar și jupuirea de viu, însă nu și-a renegat credința, fiind condamnat la moarte prin tăierea capului cu sabia. Află pentru ce se citește Acatistul Sfântului Haralambie în rândurile următoare.

Pentru ce se citește Acatistul Sfântului Haralambie:

Sfântul Haralambie a trăit între anii 89-202 era noastră și este unul dintre cei mai iubiți și venerați sfinți în tradiția creștină ortodoxă. Viața și minunile sale au fost transmise în mare parte prin tradiție orală și scrieri religioase, devenind o sursă de inspirație și devotament pentru credincioși de-a lungul timpului.

Sfântul Haralambie s-a născut în secolul al II-lea, în orașul Magnesia din Asia Mică, într-o familie de creștini. Încă de la o vârstă fragedă, a arătat o puternică devotament religios și o înțelegere profundă a învățăturilor creștine. A fost hirotonit preot și a petrecut mare parte din viață slujind comunitatea sa și răspândind credința creștină.

Una dintre cele mai cunoscute minuni atribuite Sfântului Haralambie este vindecarea bolnavilor. Se spune că prin rugăciunea sa, bolnavii primeau vindecare, iar această putere vindecătoare era atât de evidentă încât mulți oameni se adunau să-l vadă și să-i ceară ajutorul. De asemenea, se spune că Sfântul Haralambie a făcut multe minuni în legătură cu protejarea și vindecarea animalelor.

În timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, Sfântul Haralambie a fost arestat și supus la foarte multe chinuri și torturi pe care un om obișnuit nu le-ar putea îndura niciodată, însă el a rămas demn și și-a păstrat credința. A rămas neclintit în fața păgânilor și a iubit pe Dumnezeu până la capăt. A fost martirizat în anul 202 d. Hr.

După moartea sa, prin mărturiile orale, povestea sa a fost răspândită în toate casele creștinilor, el fiind cunoscut pentru puterea sa vindecătoare. Credincioșii din acea vreme au început să se roage la el pentru ajutorul divin în vindecarea bolilor, mai ales a celor incurabile. De atunci și până în prezent, el rămâne unul dintre cei mai importanți sfinți din Biserica creștină, ajutând bolnavii și pe cei ale căror vieți sunt împotriva lor.

Acatistul Vindecător al Sfântului Haralambie

Citește acest acatist de trei ori pe zi sau ori de câte ori ai probleme de sănătate sau simți că soarta îți este potrivnică. La fel ca Sfântul Haralambie, trebuie să îl păstrăm pe Dumnezeu în suflet și aproape de noi chiar și în cele mai cumplite și dureroase perioade ale vieții pentru a ne putea ajuta.

Condacul 1

Alesule din ceata arhiereilor, mare mucenice Haralambie, dorind a-ti aduce cantari de lauda simtindu-ma nevrednic si cu imputinarea graiului omenesc, tu care porti nume intocmai cu darul dat de la Preaputernicul Dumnezeu, a fi luminator de bucurie, lumineaza-mi cugetul si da putere graiului meu ca intru bucurie sa-ti cant tie: Bucura-te, Sfinte Haralambie, mare mucenice al lui Hristos!

Icosul 1

A cinsti caruntetele tale cele adanci si Sfinte, bine este, deoarece intru vechimea varstei si a sfinteniei tale te-ai aratat viteaz rabdator tuturor chinurilor ce ai suferit de la pagani. Tu ai inmultit ceata mucenicilor, tu ai adaugat numarul apostolilor si al propovaduitorilor lui Iisus Hristos; tie dar se cuvine, dupa vrednicie, sa-ti cante toti ortodocsii crestini unele ca acestea:

Bucura-te, vrednicule si bunule intre arhierei Haralambie;
Bucura-te, cel ce ai sfintit si ai cinstit batranetile;
Bucura-te, podoaba arhiereilor si luminatorul cetatii Magnesiei;
Bucura-te, invatatorul cuvantului lui Dumnezeu spre calea mantuirii;
Bucura-te, povatuitorul cel bun care ai aratat paganilor calea mantuirii;
Bucura-te, stralucitorul cel drept care ai indemnat la credinta duhurile tiranilor;
Bucura-te, mucenice, cel ce ai adus la credinta adevarata pe cei necredinciosi;
Bucura-te, cel ce ai adus la pocainta sufleteasca pe cei pacatosi;
Bucura-te, urmator al apostolilor si al proorocilor celor luminati de Duhul Sfant;
Bucura-te, purtatorule de chinuri Haralambie, care ai dat sfaturi bune prin cuvant;
Bucura-te, ca tu ai indepartat ratacirile paganilor;
Bucura-te, ca tu ai luminat nedumerirea credinciosilor;
Bucura-te, Sfinte Haralambie, mare mucenice al lui Hristos!

Condacul 2

Vazand, Sfinte Mucenice Haralambie, ca prin chinurile tale ai dobandit viata cea cereasca si vesnica de la viata cea vremelnica; vazand ca tu ai primit cu bucurie de la Stapanul lumii dreapta credinta sa o imparti la cei ascultatori cuvintelor lui Hristos, s-au indemmat binecredinciosii a-ti aduce tie lauda de multumire si a canta lui Dumnezeu intr-un glas: Aliluia!

Icosul 2

Glasuind popoarele ca tu esti luminat, prin puterea dumnezeiasca, cu lumina cunostintei adevarului, au cunoscut totodata ca si faptele tale cele sufletesti sunt spre mantuirea neamului omenesc; pentru ca ai stat ca un adevarat ostas marturisitor al lui Hristos si propovaduitor al invataturii Sale. De aceea ca pe o piatra neclintita a credintei aratandu-te binecredinciosilor, au venit a-ti canta tie aceste cantari:

Bucura-te, rabdatorule de chinuri ce ai suferit de la pagani;
Bucura-te, mangaietorule, ca prin rabdarea ta ai facut intre ei minuni;
Bucura-te, cel ce te-ai chinuit pentru dragostea lui Hristos;
Bucura-te, cel ce te-ai jertfit in lume ca un adevarat credincios;
Bucura-te, mostenitorul vietii celei vesnice;
Bucura-te, propovaduitorul credintei, bunule mucenice;
Bucura-te, ca prin pedeapsa trupului ai dobandit fericirea Raiului;
Bucura-te, ca prin smerenia sufletului ai biruit osanda iadului;
Bucura-te, cel ce ai suferit pe trupul tau piroanele paganilor;
Bucura-te, cel ce prin rabdarea ta ai dobandit pocainta oamenilor;
Bucura-te, cel ce te-ai aratat biruitor vrajmasilor;
Bucura-te, cel ce prin minunile tale ai adus veselie credinciosilor;
Bucura-te, Sfinte Haralambie, mare mucenice al lui Hristos!

Condacul 3

De intelegerea dumnezeirii sufletul tau fiind luminat, ca un adevarat viteaz al Mantuitorului Hristos ai stat, pentru ca ai raspuns inchinatorului de idoli Luchian ighemonul, ca tu asculti numai de dreptele si mantuitoarele porunci ale Imparatului Hristos, iar nu de idolii cei fara de suflet care duc poporul la pierzare; pentru aceea binecredinciosii au venit cu indoita umilinta cantand impreuna cu tine lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 3

Iesind glas de bucurie din gura crestinilor, cand au vazut ca nu ti s-a intamplat nici o durere trupeasea prin despuierea trupului tau, ce ai suferit de la acel tiran, au adeverit totodata ca scaparea si izbavirea ta este venita prin puterea Mantuitorului lumii, pentru ca in numele Sau ai suferit acele pedepse fara vreo vatamare. Pentru aceea binecredinciosii cu umilinta aduc tie aceste cantari:

Bucura-te, cel ce prin puterea dumnezeiasca ai departat durerea trupeasca;
Bucura-te, cel ce ai biruit pe tiranii care au indraznit sa te chinuiasca;
Bucura-te, ca tu ai primit in loc de odihna chinurile celor ce te chinuiau;
Bucura-te, logodnicul tuturor mucenicilor;
Bucura-te, vorbitorule cu ingerii si prieten al apostolilor;
Bucura-te, cel ce ai inaltat crucea credinciosilor;
Bucura-te, cel ce ai luminat cugetul pacatosilor;
Bucura-te, stalpul cel tare pe care s-a sprijinit credinta;
Bucura-te, pomul cel plin de rod prin care s-a dobandit credinta;
Bucura-te, izbavitorule de ciuma si de foamete;
Bucura-te, tamaduitorule de rani si boli;
Bucura-te, Sfinte Haralambie, mare mucenice al lui Hristos!

Pentru ce se citește Acatistul Sfântul Haralambie? Cere ajutorul Sfântului Haralambie pentru sănătate și protecție divină.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`