Prima pagină » Sanatate » Pentru ce este bun metoclopramid? Scapă de problemele digestive într-un timp scurt

Pentru ce este bun metoclopramid? Scapă de problemele digestive într-un timp scurt

24 iul. 2023, 13:11,
în Sanatate

Multe persoane se întreabă pentru ce este bun metoclopramid. Metoclopramid este un medicament utilizat în diverse afecțiuni, dar cel mai frecvent este folosit pentru tratarea problemelor de motilitate gastrointestinală.

Metoclopramidul este adesea utilizat pentru a trata simptomele de greață și vărsături, cum ar fi cele cauzate de afecțiuni digestive, migrene sau medicamentele utilizate în chimioterapie sau radioterapie. Medicamentul ajută la reducerea refluxului acid din stomac către esofag și, astfel, ameliorează simptomele de arsură gastrică și regurgitare acidă. Metoclopramidul accelerează golirea stomacului, fiind util în cazul gastroparezei (întârzierea golirii stomacului), care poate apărea în anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul zaharat.

Pentru ce este bun metoclopramid? Cum se administrează medicamentul

De asemenea, medicamentul contribuie la prevenirea și tratarea tulburărilor digestive post-operatorii. Este utilizat pentru a preveni sau trata tulburările de motilitate care pot apărea după intervenții chirurgicale.

Este important de menționat că metoclopramidul trebuie utilizat numai sub supravegherea unui medic, deoarece poate avea efecte secundare și interacțiuni cu alte medicamente. Unii pacienți pot prezenta reacții adverse la acest medicament, cum ar fi somnolență, senzație de oboseală sau agitație. De asemenea, este esențial să respectați doza și instrucțiunile medicului pentru a minimiza riscul de efecte nedorite.

Metoclopramidul poate fi administrat oral (sub formă de comprimate sau sirop) sau prin injecție (intravenoasă sau intramusculară). Modalitatea de administrare depinde de indicația pentru care este prescris și de gravitatea afecțiunii.

Comprimatele de metoclopramid se înghit întregi cu o cantitate suficientă de apă. De obicei, se iau cu 30 de minute înainte de masă sau la nevoie, conform indicațiilor medicului. Siropul de metoclopramid trebuie măsurat cu atenție cu ajutorul unei seringi dozatoare sau a unei lingurițe. Este important să respectați doza prescrisă de medic.

Administrarea injectabilă a leacului. Ce contraindicații prezintă acesta

Metoclopramidul injectabil este administrat de obicei în spital sau într-un cadru medical, unde personalul medical poate monitoriza pacientul pentru reacții adverse și efecte secundare. Poate fi administrat fie intravenos (prin perfuzie), fie intramuscular.

Este foarte important să respectați doza prescrisă de medic și instrucțiunile de administrare. Nu creșteți sau scădeți doza pe cont propriu și nu prelungiți sau întrerupeți tratamentul fără a discuta cu medicul. Dacă aveți întrebări sau îngrijorări cu privire la modul de administrare al metoclopramidului, vă recomand să consultați medicul sau farmacistul pentru clarificări suplimentare. Metoclopramidul are câteva contraindicații importante, adică situații în care administrarea acestui medicament este interzisă sau trebuie evitată din motive de siguranță. Iată câteva dintre cele mai comune contraindicații ale metoclopramidului:

Persoanele care au avut reacții alergice sau de hipersensibilitate la metoclopramid sau la alte medicamente din aceeași clasă (derivați de benzamidă) nu ar trebui să utilizeze acest medicament. Sângerare, obstrucție sau perforație gastrointestinală. Metoclopramidul poate masca simptomele sau agrava aceste afecțiuni, ceea ce poate duce la întârzierea diagnosticului și la agravarea stării de sănătate.

Din moment ce ai aflat pentru ce este bun metoclopramid trebuie să știi și ce persoane nu pot administra medicamentul. Metoclopramidul poate provoca eliberarea de catecolamine (substanțe chimice responsabile de stresul fizic) din tumora feocromocitomului, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale periculoase. Metoclopramidul poate scădea pragul convulsiv al pacienților cu epilepsie sau a celor care prezintă alte afecțiuni neurologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025