Prima pagină » Stiri si curiozitati » Pentru ce este bun de citit paraclisul Maicii Domnului?
Pentru ce este bun de citit paraclisul Maicii Domnului?

Pentru ce este bun de citit paraclisul Maicii Domnului?

09 nov. 2023, 12:39,
în Stiri si curiozitati

Numeroase credincioși se întreabă pentru ce este bun de citit paraclisul Maicii Domnului. În acest articol vom scrie despre momentele când este bine să citești această rugăciune foarte puternică.

Paraclisul Maicii Domnului citit

Paraclisul Maicii Domnului poate fi rostit în orice moment, cu precădere însă în timpul Postului Adormirii Maicii Domnului. Compus de Teostirict Monahul sau, conform altor surse, de Teofan, acest paraclis este intonat în momentele de tristețe a sufletului și în timpurile de nevoie. Originea termenului „Paraclis” derivă din limba greacă, mai exact din cuvântul „Paraklesis”, care se traduce ca „pentru a chema”. Chiar dacă această slujbă este dedicată în special Născătoarei de Dumnezeu, și alți sfinți pot fi invocați. Există două Paraclise scrise și recitate în onoarea Maicii Domnului. Primul este cântat mai frecvent, pe parcursul întregului an, în timp ce al doilea este intonat în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului.

”Psalmul 142:
1. Doamne, auzi rugăciunea mea, asculta cererea mea, intru credincioşia Ta, auzi-mă, intru dreptatea Ta.
2. Să nu intri la judecata cu robul Tău, ca nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta.
3. Vrăjmaşul prigoneşte sufletul meu şi viaţa mea o calca în picioare; facutu-m-a să locuiesc în întuneric ca morţii cei din veacuri.
4. Mâhnit e duhul în mine şi inima mea încremenită înlăuntrul meu.
5. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit.
6. Intins-am către Ţine mâinile mele, sufletul meu că un pământ însetoşat.
7. Degrab auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-ţi întoarce fata Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor ce se coboară în mormânt.
8. Fă să aud dimineaţa mila Ta, ca la Tine îmi este nădejdea. Arată-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu.
9. Scapă-mă de vrăjmaşii mei, ca la Tine alerg, Doamne.
10. Învaţă-mă să fac voia Ta, ca Tu eşti Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă povăţuiască la pământul dreptăţii.
11. Pentru numele Tău, Doamne, dăruieşte-mi viaţa. Intru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu.
12. Fă bunătate de stârpeşte pe vrăjmaşii mei şi pierde pe toţi cei ce necăjesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tău.

Dumnezeu este Domnul şi S-a arătat nouă, bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului! (de 3 ori)”

Și acest acatist continuă cu

Psalmul 50
Miluieşte-mă, Dumnezeule, după mare milă Ta, şi, după mulţimea indurărilor Tale, şterge fărădelegea mea. Mai vârtos mă spăla de fărădelegea mea şi de păcatul meu mă curăţeşte. Ca fărădelegea mea eu o cunosc şi păcatul meu înaintea mea este pururea. Ţie unuia am greşit şi rău înaintea Ta am făcut, aşa încât drept eşti Tu intru cuvintele Tale şi biruitor când vei judeca Tu. Că iată intru fărădelegi m-am zămislit şi în păcate m-a născut maica mea. Că iată adevărul ai iubit; cele nearătate şi cele ascunse ale înţelepciunii Tale mi-ai arătat mie. Stropi-mă-vei cu isop şi mă voi curăţi; spăla-mă-vei şi mai vârtos decât zăpada mă voi albi. Auzului meu vei da bucurie şi veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Întoarce fata Ta de la păcatele mele şi toate fărădelegile mele şterge-le. Inima curată zideşte întru mine, Dumnezeule, şi duh drept înnoieşte întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda de la fata Ta şi Duhul Tău cel Sfânt nu-L lua de la mine. Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale şi cu Duh stăpânitor mă întăreşte. Invata-voi pe cei fără de lege căile Tale, şi cei necredincioşi la Tine se vor întoarce. Izbăveşte-mă de vărsarea de sânge Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele. Bucura-se-vă limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide şi gura mea va vesti lauda Ta. Ca de-ai fi voit jertfă, Ţi-aş fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu este duhul umilit; inimă înfrântă şi smerită Dumnezeu nu o va urgisi. Fă bine, Doamne, intru bunăvoirea Ta, Sionului, şi să se zidească zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptăţii, prinosul şi arderile-de-tot; atunci vor pune pe altarul tău vitei.

Psalmul se finalizează cu Cântarea a 9-a, dedicată onorării Maicii Domnului, căreia credincioșii îi atribuie numele de „Fecioară curată”. Aceasta conferă o diminuare a răului în fața binelui, prin strălucirea sa luminoasă. În plus, în cadrul mediului academic, unii pot conta pe sprijinul unui mentor pentru a obține rezultate mai remarcabile în activitățile lor de cercetare.

În finalul psalmului, se recită troparele către Născătoarea de Dumnezeu, subliniindu-se devotamentul și speranța în protecția ei. Cântările exprimă rugăciuni pentru sănătate, mântuire și îndepărtarea necazurilor. Liturghia continuă cu implorări pentru iertarea păcatelor și păstrarea locașului sacru, a țării și a celor ce trăiesc în ea. O ectenie cuprinde rugăminti pentru ocrotire împotriva dezastrelor naturale și a conflictelor, la fel ca și acatistul domnului nostru Iisus Hristos. O parte importantă a ritualului constă în apeluri repetitive la milostivirea divină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`