Prima pagină » Actualitate » Pentru ce categorie de pensionari a scăzut pensia cu 2.000 de lei, după recalculare. Oamenii sunt nemulțumiți și au ieșit în stradă
Pentru ce categorie de pensionari a scăzut pensia cu 2.000 de lei, după recalculare. Oamenii sunt nemulțumiți și au ieșit în stradă

Pentru ce categorie de pensionari a scăzut pensia cu 2.000 de lei, după recalculare. Oamenii sunt nemulțumiți și au ieșit în stradă

05 sept. 2024, 11:43, 1 ,
în Actualitate

Pentru o anumită categorie de pensionari, de la 1 septembrie a scăzut pensia cu aproximativ 2.000 de lei, după recalculare. Aceștia sunt nemulțumiți și doresc ca noua lege a pensiilor să fie atacată la Curtea Constituțională a României. De fapt, acești pensionari vor încasa în continuare sumele de dinainte de recalculare, însă nu le vor mai fi indexate anual…

A trecut recalcularea pensiilor, însă mulți vârstnici de la noi au rămas cu un gust amar pentru că pe decizie le-au fost scăzute veniturile. 500 de mineri, care au lucrat în minele de uraniu de la Băița, au ieșit pe străzi la protest, nemulțumiți fiind de faptul că pensiile lor ar fi scăzut cu 2000 de lei, după recalculare, potrivit Cancan.

Pensionari cărora le-a scăzut pensia cu 2.000 de lei, după recalculare

Sute de pensionari români sunt nemulțumiți de faptul că pensiile lor vor scădea cu 2000 de lei, după recalculare. Este vorba despre minerii care au luat în minele de uraniu de la Băița, pensionari acum, care s-au adresat Biroului Teritorial Oradea al Avocatului Poporului. Oamenii vor ca instituția aceasta să atace la Curtea Constituțională a României noua lege a pensiilor.

Protestatarii susțin că veniturile lor se vor micșora, după ce a intrat în vigoare Legea 360/2023. Concret, grupa de muncă grea și periculoasă pe care au avut-o nu se mai ia în calcul. În acest mod, pensiile lor nu vor mai crește, prin indexare, timp de câțiva ani.

„CNS Cartel ALFA, cea mai puternică confederație sindicală din România, își mobilizează membrii și susținătorii în apărarea drepturilor minierilor, siderurgiștilor, energeticienilor și CFR-iștilor, categorii care au fost grav afectate de recentele decizii guvernamentale privind pensiile.

În contextul scăderii substanțiale a drepturilor pensionarilor care au muncit în condiții dificile, neindexarea pensiilor cu inflația reprezintă o problemă majoră ce pune în pericol stabilitatea financiară a acestor lucrători valorosi”, se arată în comunicatul de presă transmis de sindicat.

Nu se mai ține cont de grupa I de muncă

Oamenii au mers la Casa Județeană de Pensii Maramureș, apoi la sediile politice PSD și PNL. Protestul s-a încheiat la Prefectura Maramureș. Pentru că nu se va mai ține cont de grupa I de muncă, minerii de la Băița se vor alege cu o pensie mai mică.

„La toți, deși au stagii de cotizare de 15 ani, stagiul minim, până la 20 de ani, o să le scadă pensia de la 7.000-6.000 lei pe lună la 4.000-3.000 lei pe lună, pentru că practic nu se mai ține cont de grupa I de muncă, cea mai grea și mai periculoasă”, a declarat Mihai Harn, unul dintre inițiatorii petiției, care a fost inginer și fost director al exploatării miniere de uraniu de la Băița, potrivit ebihoreanul.ro.

Comentarii
  • Noi pensionarii de rind care am pierdut atitia ani bani ce sa mai spunem ?. Ei au luat bani cu sacosa. Degeaba inveti si muncesti. Ei asa scoala au avut asa au muncit nu este vina nimanui. Acum s-a facut dreptate dupa munca si plata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *