Prima pagină » National » Pentru că cererea a crescut, la fel au procedat și prețurile! Cât costă acum un test pentru COVID-19 și când se vor face verificări pentru a se afla dacă legislația a fost respectată
Pentru că cererea a crescut, la fel au procedat și prețurile! Cât costă acum un test pentru COVID-19 și când se vor face verificări pentru a se afla dacă legislația a fost respectată

Pentru că cererea a crescut, la fel au procedat și prețurile! Cât costă acum un test pentru COVID-19 și când se vor face verificări pentru a se afla dacă legislația a fost respectată

12 aug. 2020, 20:00,
Bianca Rebegea în National

Pentru că cererea a crescut, la fel au procedat și prețurile! Cât costă acum un test pentru COVID-19 și când se vor face verificări pentru a se afla dacă legislația a fost respectată.

Fiindcă în ultimul timp au crescut cererile pentru testele COVID-19, prețurile au crescut alarmant. Din această cauză, Consiliul Concurenţei urmează să verifice clinicile în care se efectuează astfel de teste, pentru a constata care dintre ele respectă legislația în vigoare.

Pentru că cererea a crescut, la fel au procedat și prețurile!

Conform paginilor de internet ale clinicilor, un test se încadrează între 390 și 450 de lei. Astfel că un test Drive-Thru al clinicii Ok Medical, preţul unui test RT PCR SARS-CoV-2 este de 450 de lei, la MedSana este de 420 de lei, iar la Regina Maria și Sanador este de 390 de lei.

În cazul în care persoanele solicită rezultatul în 24 de ore, la Gral Medical prețul unui test poate ajunge și la 580 de lei, deoarece se adaugă o taxă suplimentară de 200 de lei.

În cadrul clinicii Sante, testul costă 350 de lei, iar la MedLife de 340 de lei. De asemenea, laboratoarele Synevo au prețul de 285 de lei, dar momentan nu este disponibil.

Așa cum bine se știe, la începutul lunii iulie prețurile erau între 280 de lei și 390. Dat fiind faptul că mai multe țări au inclus obligativitatea efectuării unui test COVID-19, a crescut și cererea, iar prețurile au ținut pasul cu acest fenomen.

Conform datelor oferite de Grupul de Comunicare Strategică, aproximativ 40% dintre testele de la nivel naţional sunt efectuate la cerere.

Cât de sigure sunt testele

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan anunță faptul că zilnic sunt efectuate 26.000 de teste, iar gradul de siguranţă este de 98%.

„Testele PCR au siguranţă foarte mare, specificitatea şi sensibilitatea lor este de 98%, însă numărul mare de testări, de 26.000 (pe zi – n. r.), pot să pună probleme de gestiune a probelor, de transfer al probelor. Verificăm aceste lucruri, astfel încât această metodă să fie din ce în ce mai sigură la nivel global”, a spus acesta.

Moldovan a menționat că autorităţile fac eforturi pentru creşterea gradului de precizie în procesul de testare.

„Capacitatea de testare a crescut foarte mult pe parcursul acestei epidemii, de la un laborator la peste 180, se fac peste 20.000 de testări pe zi. Problema care se ridică în această etapă este de creştere a siguranţei acestei testări – s-au ridicat diverse probleme – astfel încât să putem controla efectiv cum se realizează ea la nivelul acestor laboratoare, dincolo de documentele pe care ei le-au depus la Direcţia de Sănătate Publică, pentru a creşte precizia lor şi a avea o siguranţă cât mai mare. Acesta este dezideratul în acest moment. Dacă nu mă înşel (în România se procesează zilnic – n. r.) 26.000 de teste pe zi, însă cifra este variabilă în funcţie de numărul persoanelor implicate în fiecare moment în fiecare laborator. Există ture, există weekend, deci cam pe aici suntem cu nivelul de testare în această etapă”, a afirmat secretarul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`