Experții au descoperit că cei care fac fotografii cu opere de artă memorează mai puțin detaliile.
Un apus de soare, un monument, un moment cu prietenii. Într-un moment prețios, mulți dintre noi ne scoatem imediat smartphone-urile pentru a surprinde acel moment. În detrimentul memoriei noastre? Acesta este avertismentul formulat de unii cercetători. Ei cred că a face fotografii tot timpul poate modifica memoria evenimentelor, forțându-ne să ne concentrăm mai degrabă asupra faptului de a face fotografii decât asupra momentului în sine.
Pentru acest studiu, oamenii de știință americani au testat memoria a 525 de participanți care au făcut fotografii cu opere de artă (picturi, schițe, fotografii). Rezultat? Au descoperit că amintirea detaliilor era mai bună atunci când nu au fost făcute fotografii în timpul vizitei. În lumina acestor concluzii, cercetătorii încurajează, prin urmare, oamenii să trăiască în momentul prezent departe de camera lor, pentru a memora detalii cât mai mult posibil.
Fotografierea unui obiect îmbunătățește sau afectează memoria?
Literatura este în prezent mixtă, cu unele studii care arată deficiențe și alte studii care arată îmbunătățiri, notează cercetătorii. Până în prezent, acest studiu a fost realizat doar pe opere de artă.
Pe parcursul a cinci experimente, echipa a constatat că arta fotografiată era mai puțin amintită decât arta recent vizionată, după o întârziere scurtă (20 de minute) și lungă (48 de ore) între vizitare și vizionare.
„Participanții se pot baza pe aparatul de fotografiat pentru a-și aminti informațiile fotografiate pentru ei, rezultând o memorie deficitară a informațiilor fotografiate”, a declarat autorul principal Rebecca Lurie, de la Universitatea Binghamton. Aceste descoperiri au fost publicate în Journal of Applied Research in Memory and Cognition.