Prima pagină » Actualitate » Pensionarii trebuie să știe asta! Câți bani vor primi după ce va intra în vigoare noua lege
Pensionarii trebuie să știe asta! Câți bani vor primi după ce va intra în vigoare noua lege

Pensionarii trebuie să știe asta! Câți bani vor primi după ce va intra în vigoare noua lege

25 iun. 2024, 08:00,
în Actualitate

Pensionarii trebuie să știe asta! Procesul de recalculare va aduce mai multe schimbări importante la pensii. Sunt vizați mai ales cei care nu au muncit 15 ani și vor să iasă la pensie. Iată câți bani vor primi după ce va intra în vigoare noua lege.

Pensionarii trebuie să știe asta!

Românii care nu au muncit 15 ani și vor să iasă la pensie vor să afle câți bani vor primi. Pensionarii care nu au lucrat cel puțin 15 ani nu pot solicita pensia minimă/socială de 1.281 de lei. Sunt prevăzute anumite condiții și pentru pensia bazată pe contributivitate.

Pensionarii care au atins vârsta de pensionare și au lucrat mai puțin de 15 ani vor primi doar câteva sute de lei, în funcție de contributivitate. Statul nu completează pensia până la 1.281 de lei, așa cum o face în cazul celor care au lucrat cel puțin 15 ani. De exemplu, după 30 de ani de muncă în sistemul agricol (CAP), pensia lunară bazată pe contribuție este de 591 lei. Statul adaugă diferența până la 800 lei.

Există condiții și pentru incapacitatea de muncă. Pensionarii care nu au lucrat 15 ani și nu au atins vârsta de pensionare, dar intră în incapacitate de muncă, nu primesc pensie pe bază de contributivitate. Aceștia trebuie să depună un dosar pentru a primi pensie de handicap. Venitul este aproximativ 600 de lei pe lună pentru handicap grav.

Veste bună pentru toți românii

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a oferit detalii despre implementarea unui sistem informatic pentru a sprijini toți pensionarii și viitorii pensionari din România. Prin noua platformă se va crea un Spațiu Privat Virtual (SPV) pentru pensionari și asigurați. Pe lângă obținerea informațiilor, beneficiarii vor putea depune și documente, precum cereri pentru bilete de tratament sau ajutoare de deces, inclusiv dosare de pensie în format electronic.

„Actualul sistem informatic va fi modernizat din punct de vedere arhitectural, tehnologic și structural, oferind servicii complete și integrate beneficiarilor noștri, pensionarii și asigurații sistemului public de pensii.”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii.

Va fi creat un simulator destinat calculului pensiei, astfel încât fiecare contribuabil din sistemul public să poată estima propriul nivel al pensiei, furnizând o previzibilitate în ceea ce privește statutul său de viitor pensionar.

Până la împlinirea vârstei de 70 de ani, persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare pot opta pentru acordarea pensiei sau continuarea activității. Cumularea pensiilor în sistemul public va fi posibilă cu orice alte venituri pentru care asigurarea în sistemul public de pensii e obligatorie, potrivit Codului fiscal, cu două excepții:

  1. soțul supraviețuitor care are venituri lunare pe bază de contract individual de muncă, este funcționar public sau ocupă o funcție electivă nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât salariul minim brut pe țară garantat în plată;
  2. cel pensionat anticipat (pe timpul cât primește acest tip de pensie, nu și după, când devine pensie pentru limită de vârstă) nu va putea să cumuleze pensia cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024