Prima pagină » Actualitate » Pensionarii trăiesc la limita sărăciei în România! Marius Budăi, statistică îngrijorătoare
Pensionarii trăiesc la limita sărăciei în România! Marius Budăi, statistică îngrijorătoare

Pensionarii trăiesc la limita sărăciei în România! Marius Budăi, statistică îngrijorătoare

03 feb. 2022, 08:35,
în Actualitate

În ultima săptămână în spaţiul public a apărut o nouă temă politică. Vorbim despre pensiile românilor, iar Marius Budăi, ministrul Muncii, oferă o statistică îngrijorătoare. Așadar, pensionarii trăiesc la limita sărăciei în România. Concret, conform staticii, 70% dintre pensionari câștigă mai puțin de 2.000 de lei.

Asta în condiţiile în care prețurile la alimente s-au scumpit, iar facturile de la energia electrică și gaze naturale au atins recorduri după recorduri.

Pensionarii trăiesc la limita sărăciei în România

Marius Budăi arată faptul că pensionarii trăiesc la limita sărăciei în România. Vorbim despre faptul că 70% dintre aceștia au o pensie mai mică de 2.000 de lei. Asta în condițiile în care toate s-au scumpit, vorbit despre utilități, despre prețul alimentelor. Ministrul Budăi arată că în situația menţionată mai sus se regăsesc peste 3.3 milioane dintre românii care au lucrat zeci de ani şi care au plătit zeci de ani contribuții la bugetul de stat:

„Sunt mai multe posibilităţi. Scopul final e să avem spaţiul bugetar să continuăm majorări de pensii pentru că încă sunt foarte mici. Un număr de 3,3 milioane de pensionari au pensie până în 2.000 de lei, deci 70% din sistemul pensiilor de stat. Păi cum să nu lupți pentru oamenii ăştia?”, a declarat ministrul.

Ce variante ar fi pentru pentru pensionarii care trăiesc la limita sărăciei în România

Ministrul Budăi a oferit mai multe variante pentru pensionarii care trăiesc dificil  în România. Budăi a explicat faptul că, pentru a elimina inechitățile din sistemul de pensii este imperios necesat ca PNRR-ul să fie renegociat și să se elimine procentul din PIB alocat pentru pensii. O altă măsură este scoaterea din calculul PIB-ului a pensiilor militare.

1. Rezolvarea inechităților din sistemul de pensii, reformă prevăzută în PNRR, să iasă din acel procent de 9,5% din PIB

2. Pensiile din sistemul de apărare și ordine publică să nu fie luate în calcul la procentul din PIB alocat pensiilor

3. Unele indemnizații și pensii speciale să nu fie luate în calcul la procentul din PIB alocat pensiilor

4. Creșterea procentului din PIB care poate fi alocat plății pensiilor

 

Tensiuni mari în coaliție pe tema pensiilor românilor

Pe de altă parte în ultima săptămână au apărut tensiuni mari în coaliție pe tema pensiilor. De o parte și de cealaltă au fost mai multe contre. De exemplu, Marcel Ciolacu a declarat că trebuie vorbit în coaliție pentru o renegociere a PNRR-ului pe procentul alocat din PIB pensiilor:

”În primul rând, am vorbit de la început despre o optimizare a PNRR. În al doilea rând, nu plafonează Comisia Europeană niciun plafon în direcţia pensiilor. Vom discuta şi cu specialiştii, să vedem. Este trecută acolo o contribuţie la Pilonul ÎI care să rămână în continuare, nu am nimic împotrivă, dar să nu fie prinsă în acest procent. Deci există soluţii tehnice”, a arătat Marcel Ciolacu.

În replică, Florin Cîțu a declarat faptul că acest lucru nu este posibil în contextul în care nu se poate renegocia până în 2023. Asta în condiţiile în care premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre o întâlnire pe care a avut-o cu președintele Klaus Iohannis care ar fi împărtăşit punctul lui de vedere.

Așadar, în condițiile în care pensionarii trăiesc la limita sărăciei în România, politicienii se ceartă în spațiul public neavând nimic concretm nicio soluție la problema socială prin care trece țara.

Cursă nebună pentru achiziția de apartamente noi, indiferent de preț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *