Prima pagină » National » Pensionarii români riscă să nu mai primească pensie. Ce este certificatul de viață și de ce este important
Pensionarii români riscă să nu mai primească pensie. Ce este certificatul de viață și de ce este important

Pensionarii români riscă să nu mai primească pensie. Ce este certificatul de viață și de ce este important

12 dec. 2024, 10:09,
Redacția BZI în National

Pensionarii români din diaspora sunt obligați să transmită certificatele de viață către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), respectând noile reglementări stabilite de Legea nr. 360/2023, care a intrat în vigoare pe 1 septembrie 2024. Această măsură afectează toți beneficiarii de pensii din afacerea țării, iar termenul limită pentru trimiterea certificatelor este stabilit pe două perioade anuale: până pe 31 martie și până pe 30 septembrie.

Astfel, pensionarii trebuie să se asigure că documentul ajunge la casele teritoriale de pensii în termenul respectiv, altfel riscă să își piardă dreptul la pensie.

Pensionarii români din diaspora riscă să nu mai primească pensie. Ce este certificatul de viață

Până acum, pensionarii din străinătate aveau obligația să trimită certificatul de viață o singură dată pe an, iar termenul pentru expedierea acestui document era până la sfârșitul lunii decembrie. Noua lege introduce o procedură semestrială, ce presupune transmiterea certificatului de viață atât până la 31 martie, cât și până la 30 septembrie. Aceste modificări au fost stabilite pentru a îmbunătăți administrarea drepturilor de pensie și pentru a preveni suspendarea pensiilor celor care nu îndeplinesc cerințele.

Certificatul de viață trebuie semnat în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de reședință al pensionarului, care va autentifica documentul. Autoritățile legale sunt diverse instituții din țările în care pensionarii locuiesc, inclusiv oficii consulare, autorități locale, notari publici sau medici de familie. De asemenea, pensionarii din anumite țări, precum Italia, pot colabora cu birouri sau organizații specifice, precum Institutul Național de Asistență Socială (INAS) sau Institutul Național Confederal de Asistență (INCA).

În cazurile în care pensionarii nu trimit certificatul de viață până la termenele limită stabilite, CNPP va suspenda plata pensiei din luna următoare expirării termenului. Plata pensiei va fi reluată doar după transmiterea certificatului de viață, respectând termenul de prescripție generală. Aceasta înseamnă că pensionarii trebuie să reacționeze rapid pentru a evita întârzierea plății pensiei.

Pentru a facilita procesul, CNPP permite trimiterea certificatului de viață prin mai multe mijloace de comunicare, inclusiv poștă, fax sau e-mail. Detaliile de contact ale fiecărei case teritoriale de pensii sunt disponibile pe site-urile oficiale ale instituției. De asemenea, CNPP a aprobat și modele standardizate de certificate de viață, care sunt disponibile în limbi precum română, engleză, italiană, germană, franceză și spaniolă, pentru a sprijini pensionarii care locuiesc în diferite colțuri ale lumii.

Pensionarii care devin beneficiari noi și care sunt stabiliți în străinătate vor primi, odată cu decizia de acordare a pensiei, un exemplar al certificatului de viață, pe care trebuie să-l completeze și să-l returneze casei de pensii. În acest caz, plata pensiei va fi efectuată abia după ce CNPP va primi certificatul semnat și ștampilat, care atestă faptul că beneficiarul este în viață.

Această reglementare face parte dintr-un demers mai larg al autorităților române de a moderniza sistemul de pensii și de a preveni frauda în acest domeniu, asigurându-se că doar persoanele eligibile beneficiază de drepturile de pensie la care au dreptul. Este esențial ca pensionarii din diaspora să fie conștienți de noile reglementări și să se asigure că îndeplinesc toate cerințele legale pentru a nu risca întreruperea plății pensiei.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Vremea la început de aprilie. ANM anunță ploi dese și maxime sub 18°C
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Mare succes financiar pentru aceste zodii. Se vor îmbogăți
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
A aruncat Rusia în aer! Putin se află în fața unui moment crucial!
Playtech.ro
Românii ar putea primi 2.250 de lei lunar de la stat. Legea de care puţini ştiu
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025