Prima pagină » Actualitate » Pensionarii, obligați să facă asta de la 1 septembrie. O categorie de români poate rămâne fără pensie
Pensionarii, obligați să facă asta de la 1 septembrie. O categorie de români poate rămâne fără pensie

Pensionarii, obligați să facă asta de la 1 septembrie. O categorie de români poate rămâne fără pensie

11 iul. 2024, 10:00,
în Actualitate

Pensionarii sunt obligați să facă asta de la 1 septembrie. Pensionarii care au domiciliul în străinătate trebuie să completeze un certificat de viață, ce trebuie depus de 2 ori pe an. O categorie de români poate rămâne fără pensie.

Pensionarii, obligați să facă asta de la 1 septembrie

De la 1 septembrie 2024, când intră în vigoare noua lege a pensiilor trebuie depus certificatul de viață de 2 ori pe an. Dacă nu se pune acest certificat de viață, Casa de Pensii nu mai trimite respectivului pensionar suma de bani care îi revine ca pensie, adică pensia nu se mai plătește. Certificatul se trimite pe 31 martie și pe 30 septembrie. Pensionarii care au domiciliul în străinătate să completeze acest certificat de viață.

Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din partea casei teritoriale de pensii competente, beneficiarul nerezident are obligația de a transmite un certificat care atestă faptul că acesta este în viață. Oficiile consulare ale României, prin utilizarea unui certificat de viață aprobat la nivelul sistemului public de pensii din România, certifică faptul că pensionarii din diaspora sunt în viață.

,,Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarul nerezident aflat în plată are obligația de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie a fiecărui an, un certificat de viață.”, se precizează în lege.

Sistem informatic pentru pensionari

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a oferit detalii despre implementarea unui sistem informatic pentru a sprijini toți pensionarii și viitorii pensionari din România. Prin noua platformă se va crea un Spațiu Privat Virtual (SPV) pentru pensionari și asigurați. Pe lângă obținerea informațiilor, beneficiarii vor putea depune și documente, precum cereri pentru bilete de tratament sau ajutoare de deces, inclusiv dosare de pensie în format electronic.

„Actualul sistem informatic va fi modernizat din punct de vedere arhitectural, tehnologic și structural, oferind servicii complete și integrate beneficiarilor noștri, pensionarii și asigurații sistemului public de pensii.”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii.

Va fi creat un simulator destinat calculului pensiei, astfel încât fiecare contribuabil din sistemul public să poată estima propriul nivel al pensiei, furnizând o previzibilitate în ceea ce privește statutul său de viitor pensionar.

De asemenea, românii care nu știu unde le ajung banii de pensie privată pot afla această informație online, cu ajutorul unei aplicații. În cererea online aceștia trebuie să furnizeze prenumele, numele și codul numeric personal. Aplicația a fost lansată de ASF în 2016, în urma numeroaselor solicitări primite de la cetățeni, în special de la cei care nu știau la ce fond de pensii private sunt înscriși, după repartizarea aleatorie. ASF transmite că va continua în mod accelerat procesul de digitalizare a activității sale, pe parcursul anului 2024, pentru a veni cu și mai multe soluții în sprijinul consumatorilor de servicii financiare non-bancare. Din 2016  până în 2023, aproape 1,1 milioane de persoane au accesat această aplicație, care a oferit consumatorilor din sistemul de pensii administrate privat – Pilonul II o soluție digitalizată, transparentă, sigură din punct de vedere al prelucrării datelor cu caracter personal, eficientă și rapidă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`