Din cauza pensiilor mici și a problemelor de sănătate care necesită tratamente medicamentoase scumpe, mulți dintre pensionarii din Iași sunt determinați să solicite împrumuturi la Casa de Ajutor Reciproc. Ieșenii care au ieșit la pensie depun cereri de împrumut, solicitând sume de peste 3.000 de lei, pentru a reuși să-și acopere cheltuielile personale sau pentru a-și ajuta copiii care nu au un venit sau suferă de boli grave
Mulți dintre pensionarii ieșeni sunt, practic, în pragul sărăciei! Astfel de persoane trăiesc pe datorie. Ei sunt obligați să apeleze la împrumuturi la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP), pentru a-și putea cumpăra medicamente, mâncare sau pentru a putea beneficia de unele tratamente. Astfel, Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) le oferă bătrânilor din Iași sprijin financiar. Așadar, mulți dintre cei care au ieșit la pensie cer împrumuturi din diverse motive.
Potrivit reprezentanților CARP Iași, printre motivele cel mai des întâlnite se regăsesc împrumuturile solicitate pentru cumpărarea medicamentelor, a alimentelor, susținerea financiară a copiilor fără slujbă sau cu afecțiuni grave, pentru vacanțe, achiziția de electrocasnice etc. De asemenea, CARP Iași li se adresează și locuitorilor din zona rurală, unde bătrânii au nevoie de împrumuturi pentru a cumpăra lemne sau alimente.
Ce motive au pensionarii să ceară împrumuturi la Casa de Ajutor Reciproc
Tot mai mulți bătrâni din Iași solicită împrumuturi de la CARP din cauza situației financiare în care se află. Motivele acestora sunt diverse, însă, cel mai des întâlnite sunt tratamentele medicamentoase scumpe și cumpărarea de alimente. Totuși, unii dintre pensionarii ieșeni apelează la acest gen de împrumuturi pentru a-și ajuta copiii aflați în situații dificile.
„Eu am cerut un împrumut pentru a-mi ajuta băiatul, care acum este internat în spital! Tratamentele sunt foarte costisitoare și nu mă pot descurca din pensia pe care o am. Împrumutul pe care l-am cerut se întinde pe o perioadă de 12 luni și trebuie să plătesc o dobândă foarte mare, de 18 la sută”, a precizat Angela, o ieșeancă în vârstă de 68 de ani, membră a CARP Iași.
Există, însă, și alte motive care îi determină pe ieșeni să ceară împrumuturi.
„Am cerut un împrumut la Casa de Ajutor Reciproc pentru că nu mai reușesc să strâng bani pentru a face un praznic! Suma pe care am cerut-o este de 10.000 de lei, pentru o perioadă de doi ani. Din banii împrumutați vreau să merg și într-o vacanță”, a precizat Pavel Alestar, un ieșean în vârstă de 77 de ani, membru al CARP.
Într-o ediție anterioară, cotidianul „BZI” a prezentat un articol despre împrumuturile pe care le fac pensionarii ieșeni.
Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească pensionarii ieșeni pentru a beneficia de împrumuturi
În cadrul CARP, pensionarii ieșeni care vor să depună cereri de împrumut trebuie să se prezinte cu actul de identitate și cu un cupon recent de pensie. În funcție de pensia pe care o au și de cotizația acestora la fondul de ajutoare, ei pot primi împrumuturile cerute.
„Membrii CARP trebuie să aibă garanți pentru a beneficia de împrumuturi. În această perioadă, pensionarii ieșeni fac împrumuturi cu valoare mică, deoarece sunt reticenți cu privire la ceea ce ar putea urma. Se vehiculează că va veni o nouă criză și acest lucru îi determină pe oameni să fie precauți”, a precizat Elena Ungureanu, președintele CARP.
Conform acesteia, există și cazuri în care persoanele beneficiare ale împrumutului ajung să nu poată achita ratele.
„În situații de acest gen, în care nu sunt plătite ratele, membrii respectivi sunt anunțați din timp, pentru a le achita. Noi suntem înțelegători, îi rugăm, dăm telefoane, dar, după un an în care nu au fost plătite ratele, se poate ajunge și la executare silită în cazul acelor persoane”, adaugă Elena Ungureanu.
Într-o altă ediție, cotidianul „BZI” a prezentat un articol despre pensionarii ieșeni care au rămas fără bani de înmormântare.