Prima pagină » Economic Local » Pensionarii din Iași, nemulțumiți că nu au primit ajutorul financiar de 1.200 de lei, deși se încadrau
Pensionarii din Iași, nemulțumiți că nu au primit ajutorul financiar de 1.200 de lei, deși se încadrau

Pensionarii din Iași, nemulțumiți că nu au primit ajutorul financiar de 1.200 de lei, deși se încadrau

19 ian. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Pensionarii din Iași au depus reclamații la Casa Județeană de Pensii, fiind nemulțumiți că nu au primit ajutorul financiar promis de Guvern, de maximum 1.200 de lei. Specialiștii instituției verifică pensionarii pentru ca aceștia să nu fie buni de plată în cazul în care au primit banii necuvenit sau să rezolve problemele dacă aceștia se încadrau în plafon și nu i-au primit deloc

Pensionarii din Iași sunt nemulțumiți că nu au primit ajutorul financiar de maximum 1.200 de lei, în luna ianuarie 2022, deși se încadrau în plafonul stabilit de Ordonanța de urgență. Maria Andronache, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Iași, spune că a primit deja reclamații cu privire la aceste situații și trage un semnal de alarmă, întrucât, după suprapunerea bazelor de date privind veniturile pensionarilor, ar putea să apară surprize.

”Noi am primit cereri de la anumite persoane care spun că nu au primit banii. Cred că avem 10 sesizări primite până acum, fiind vorba de persoane care aveau pensie de 1.100, de 1.200 de lei și nu au primit ajutorul financiar. Oamenii s-au sesizat și au depus cereri la noi. Rugămintea noastră este să aibă puțină răbdare. De aceea trag un semnal de alarmă! Deocamdată, la nivelul CJP se fac demersuri pentru suprapunerea bazelor de date și urmează să trimit în teritorii fișierul care presupune o nouă verificare a pensionarilor. Persoanele care nu au primit și se consideră îndreptățite să primească trebuie să mai aibă puțină răbdare. La nivelul Casei Județene de Pensii, se încadrau la acest plafon de 1.600 de lei, dar trebuie verificat dacă au venituri și din alte structuri, să vedem dacă erau eligibili la plată”, spune Maria Andronache.

Pensionarii din Iași care au primit ajutorul financiar sunt verificați încă o dată de specialiști

Directorul instituției spune că pot să apară și debite dacă se constată că unele persoane au primit banii deși nu erau eligibile la plată.

”Legea spune că la acest plafon, de 1.600 de lei, să ținem cont de toate veniturile unei persoane. Este posibil, ca urmare a acestei presiuni privind acordarea ajutoarelor, să fie persoane care au primit banii și nu erau eligibile. Atunci vom fi nevoiți să facem debite. Sau invers. Persoane care nu au primit acest ajutor, aveau dreptul, și atunci vom repara acest neajuns. Din cauza presiunii timpului nu s-au putut suprapune toate bazele de date, așa cum spune Ordonanța. Astfel, baza de date a Casei de Pensii trebuia suprapusă cu a celorlalte organisme, structuri, care acordă pensii. Adică Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naționale, Cultele Catolice, Casa de Pensii a avocaților”, mai spune Maria Andronache.

Pensiile au fost majorate începând cu luna ianuarie 2022. Punctul de pensie a fost mărit de la 1.442 de lei la 1.586 de lei. Pensia minimă a crescut de la 800 la 1.000 de lei, pe lună.

Pensionarii din Iași au primit ajutoare financiare cuprinse între 600 și 1.200 de lei în luna ianuarie 2022

Pensionarii din Iași au primit ajutoare financiare în valoare de 91 de milioane de lei. Ordonanţa de urgenţă prevede acordarea unui ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei, astfel încât toţi cei care se încadrează în această categorie să aibă un venit de 2.200 de lei, în luna ianuarie 2022. Numărul total de beneficiari de ajutor financiar, din Iași, este de 85.536 de persoane, din care 47.507 cu venituri mai mici sau egale cu 1.000 de lei și care primesc în ianuarie 1.200 de lei. Un număr de 38.029 de pensionari cu venituri între 1.000-1600 lei inclusiv primesc diferența până la 2.200 de lei și total venituri.

De exemplu, o pensionară care are venitul de 1.300 de lei lunar, primește ajutorul financiar în valoare de 900 de lei. Pentru o pensie de 1.001 lei se acordă un ajutor de 1.199 de lei (total 2.200 de lei), pentru o pensie de 1.002 lei, ajutorul va fi de 1.198 lei, iar suma acordată scade pe măsură ce pensia este mai mare, astfel că pentru o pensie de 1.600 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei. După ce s-au făcut plățile către pensionarii din Iași, cei nemulțumiți că nu au primit ajutorul de maximum 1.200 de lei, deși se încadrau, au depus reclamații la CJP. Reporterii BZI au prezentat situația unui ieșean care a muncit în străinătate și și-a cumpărat vechimea în muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *