Prima pagină » International » Pensionarii din Germania nu primesc ajutor de stat pentru energie
Pensionarii din Germania nu primesc ajutor de stat pentru energie

Pensionarii din Germania nu primesc ajutor de stat pentru energie

02 sept. 2022, 10:51, 1 ,
BZI.ro, în International

Germania suferă teribil la capitolul energie, iar parlamentul a decis să acorde un ajutor pentru populație, dar excepție de la regulă o fac pensionării. Presa din Germania explică de ce aceștia nu primesc niciun fel de ajutor.

Germania se află la limită în ceea ce privește fluxul de gaze naturale pe care îl primesc din Rusia. Asta după ce UE a decis să aplice sancțiuni Rusiei care limitează exporturile de gaze naturale.

Pensionarii din Germania nu primesc ajutor de stat pentru energie

Parlamentul a decis să aloce o sumă forfetară de 300 de euro pentru cetățeni, pentru energie, dar excepție de la regulă o fac pensionarii și cei cu venituri mai mari. Angajații, studenții, stagiarii, funcționarii publici, militarii, membrii consiliului de administrație, lucrătorii part-time sau lucrătorii temporari au dreptul la tariful unic pentru energie. Pensionarii, în schimb, nu primesc nimic, deși sunt împovărați în special de creșterea prețurilor la energie.

Angajații din Germania nu trebuie să solicite nimic ci doar să se uite la contul lor la sfârșitul lunii septembrie: suma ar trebui să fie transferată împreună cu salariul, dar impozitată. Se deduc impozitul pe salariu și impozitul pe venit, dar nu contribuțiile la asigurările sociale. O sumă între 170 și 200 de euro, în funcție de clasa de impozitare, va ajunge în cont (ca sumă netă). Angajații cu un venit mic, adică un venit brut anual mai mic de 10.000 de euro, primesc mai mult: și anume 300 de euro.

Cu toate acestea , navetiștii transfrontalieri impozabile care nu sunt rezidenți în Germania nu au dreptul la suma forfetară. Gundula Roßbach, președintele Asociației Germane de Asigurări de Pensii, și-a exprimat îndoielile cu privire la o posibilă extindere a tarifului forfetar al energiei pentru pensionari.

” Datorită majorării mări a pensiei, mulți pensionari pot avea acum o sumă suplimentară decentă de plată în fiecare lună”, a spus Roßbach pentru Rheinische Post când a fost întrebat dacă guvernul federal trebuie să facă îmbunătățiri aici.

De asemenea, Roßbach a subliniat că pensionarii mai săraci primesc o alocație de locuință sporită. Asta în condiţiile în care în Germania, pensiile au avut parte de cea mai mare indexare din ultimii 40 de ani, informează merkur.de.

Franța vine în ajutorul cetățenilor

Dacă măsurile reale sociale se lasă așteptate în România, în Franța acestea au fost luate și sunt consistente. Așadar, autoritățile franceze au anunțat un ajutor total în valoare de peste 20 de miliarde de euro. Ajutorul constă în plafonarea prețului la gaze naturale, vouchere de electricitate dar și compensarea reală a prețurilor carburanților. Franța a decis să plafoneze prețul la gaze naturale și acordă şi vouchere de electricitate. Guvernul francez a decis să majoreze suma cu care va fi compensat litrul de carburant. Concret, de la 0,18 euro pe litru la 0,30 euro pe litru.

Ministrul Economiei a menţionat faptul că măsura va fi aplicată în septembrie și octombrie, iar în alte teritorii de peste mări, discountul va fi unul mai redus. Măsura urmează a expira la sfârșitul anului 2022. Așadar, poate părea ciudat, dar oarecum Germania nu dă ajutor pentru energie pensionarilor pentru că aceștia au un nivel de trăi destul de confortabil.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *