Prima pagină » National » Pensionarii au primit o nouă veste de la Marius Budăi. Cum se schimbă sistemul de pensii din România

Pensionarii au primit o nouă veste de la Marius Budăi. Cum se schimbă sistemul de pensii din România

26 oct. 2022, 10:07,
în National

Marius Budăi, ministrul Muncii a menţionat că pensiile vor creşte cu cel puţin 10% de la începutul anului 2023. Pragul stabilit de USR şi PNL ar putea fi eliminat. Acesta a prezentat la Parlament soluţiile Băncii Mondiale pentru îndeplinirea jalonului din PNRR privind pensiile. Astfel, s-ar putea schimba sistemul de pensii din România. La începutul anului 2022, partidele politice PNL și PSD au anunţat că, în acest an, pensiile speciale nu vor fi eliminate.

Marius Budăi a venit cu un mesaj către pensionari, mentionând că „nu îi va mai condamna la sărăcie pentru următorii 50 de ani”. Este vorba de eliminarea pragului stabilit. Acesta a menţionat că în PNRR se discută eliminarea pragului de 9,4%, întrucât niciun stat membru UE nu are în PNRR aşa ceva.

Se schimbă sistemul de pensii din România. Pensiile vor fi recalculate

Vor fi recalculate toate cele peste 200 de mii de pensii speciale şi vor fi impozitate aşa încât să nu mai existe inechităţi.

„Se referă jalonul la trecerea pensiilor, să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului. Toate aceste propuneri, pentru a îndeplini jalonul, se regăsesc în materialul primit de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul prim-ministrului, aşa cum este normal. (…) În PNRR scrie că trebuie să avem o consultare. Reamintesc că erau prevăzuţi 4 milioane de euro pentru a-i cheltui pentru această consultanţă, am reuşit şi am negociat cu colegii de la MM şi cheltuim doar 1,5 milioane de euro, 2,5 rămân la dispoziţia statului român”, a afirmat Marius Budăi.

Printre modificările propuse de Banca Mondială se numără: pensiile de serviciu vor fi calculate ca fiind media veniturilor obţinute pe o perioadă mai lungă de timp, nu va fi creată nici o categorie nouă de pensii, toți participanţii vor contribui cu 25% din venit, vârsta de pensionare va fi aceeaşi ca şi pentru sistemul public general, adică 65 de ani, categoriile actuale de pensii speciale vor fi raţionalizate şi protecţia deciziilor Curţii Constituţionale se va referi doar la pensiile magistraţilor.

„Dacă discutăm de recalcularea pensiilor în general una este regulă după care se recalculează pensiile cele stabilite pe bază de punctaj, unde se pune în discuție luarea în calcul a tuturor veniturilor de natură salarială, cele care până acum nu au făcut parte din baza de calcul, şi modificarea formulei de calcul în sensul renunțării la acel punctaj mediu care producea diferențe de cuantumuri între diferitele contingente de pensionari”, a declarat Doina Pârcălabu (PUSL), fost preşedinte al Casei Naţionale de Pensii şi secretar de stat în cadrul Ministerului Familiei.

Conform datelor de Casa Națională de Pensii Publice, cele mai mari pensii de serviciu, adică „pensii speciale”, au fost înregistrate de foștii magistrați, cu o medie de 21.216 lei.

Pensiile speciale nu vor fi eliminate

La începutul anului 2022, PSD și PNL au anunțat că în această perioadă nu va fi depus niciun proiect de lege care să elimine pensiile speciale din România. Membrii celor două partide au spus că nu va fi depus niciun proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale în anul 2022, acesta rămând pentru anul 2023 sau 2024. Categoriile de persoane care dispun de pensii speciale în acest moment sunt magistraţii, poliţiştii, diplomaţii, funcţionarii parlamentari, personalul aeronautic şi celelalte categorii de angajaţi.

Despre pensiile speciale a vorbit anterior şi Raluca Turcan, menţionând faptul că guvernanţii au o variantă pregătită, însă pentru a o prezenta public „avem nevoie de stabilitate politică”.

„Aceste inechități create de pensii, care nu au neapărat legătura cu beneficiarii, oamenii care sunt în magistratură… El şi-a asumat să facă o meserie, vina e a politicienilor că au schimbat legile peste noapte și le-au făcut în funcţie de anumite interese. Cei care lucrează inclusiv în sistemul de pensii speciale nu trebuie stigmatizați sau marginalizaţi. Ei trebuie să fie parte la această schimbare, să înţeleagă că resursele într-un sistem public sunt limitate și că e nevoie de echitate şi de nişte reguli unitare de stabilire a pensiilor, fie că vorbim de pensiile din sistemul public, fie că vorbim de pensiile speciale”, a mai declarat Raluca Turcan, în anul 2021.

După propunerile Băncii Mondiale, s-ar putea schimba sistemul de pensii din România. Rămâne de văzut ce vor spune specialiştii din domeniu cu privire la pașii care trebuie urmați, în conformitate cu propunerile Băncii Mondiale, care sunt în conformitate cu ceea ce s-a scris în PNRR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`