Prima pagină » Actualitate » Pensionarii ar putea primi un ajutor financiar pentru factura la curent. De când intră în vigoare noua lege
Pensionarii ar putea primi un ajutor financiar pentru factura la curent. De când intră în vigoare noua lege

Pensionarii ar putea primi un ajutor financiar pentru factura la curent. De când intră în vigoare noua lege

24 sept. 2024, 10:20,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Pensionarii ar putea primi un ajutor financiar pentru factura la curent. Autoritățile din România se gândesc la o schemă de ajutor în plata facturilor pentru persoanele din medii defavorizate și care au venituri mici. Iată de când intră în vigoare noua lege.

Pensionarii ar putea primi un ajutor financiar pentru factura la curent

La nivel național, se discută o nouă schemă de ajutor pentru pensionarii care au o pensie mică și pentru cei din familii nevoiașe. Ajutorul pentru factura la curent ar putea fi acordat de la 31 martie 2025. Autoritățile au în vedere două scenarii. Primul ar fi prelungirea plafonării prețului la energia electrică, însă acest scenariu este puțin probabil.

„Pentru că vedem astăzi o piaţă europeană nefuncţională, nu excludem deloc scenariul în care menţinem plafonarea şi după 31 martie 2025.”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Educației.

Al doilea scenariu ar fi acela prin care s-ar acorda un ajutor financiar pentru factura la curent. De acest ajutor vor beneficia pensionarii cu venituri mici și familiile din medii defavorizate.

,,Luăm în calcul un mecanism de protejare a oamenilor cu venituri reduse şi pentru care costurile cu energia pot avea o pondere mare în totalul costurilor gospodăriei. Prioritatea este definirea clară a criteriilor de eligibilitate pentru consumatorii vulnerabili. În scenariile de lucru luăm în calcul venituri sub un anumit prag, familii numeroase, persoane care utilizează aparate medicale.”, a mai precizat Sebastian Burduja.

Guvernul promite că de anul viitor persoanele vulnerabile vor beneficia de facturi compensate la energie. Conform actului normativ, sunt considerate vulnerabile categoriile de persoane şi familii care au un venit pe membru de familie sub 2.000 de lei, la care se adaugă şi condiţiile de vârstă corelate cu capacitatea de muncă, fiind îndeplinite astfel toate condiţiile de vulnerabilitate pentru ca o persoană/familie în situaţie de risc de sărăcie să beneficieze de sprijin din fonduri publice pentru a compensa preţurile la energie.

Facturi mai scumpe în această iarnă

Facturile românilor se vor dubla în această iarnă. România a cumpărat în ultima perioadă energie la preţuri foarte mari. La iarnă, România va fi nevoită să cumpere și mai multă energie la prețuri mai mari, iar asta se va vedea pe facturile cetățenilor.

„Ne preocupă foarte mult ce se întâmplă pe piaţa energiei. Sunt câteva luni de zile în care, din păcate, preţurile în regiunea noastră sunt semnificativ mai mari decât în vestul Europei. Asta ţine de mai mulţi factori. Sigur că discutăm de un an secetos, o producţie hidro mai mică, discutăm de probleme în zona de interconexiune, de mentenanţă pe anumite linii din Ungaria, discutăm de o capacitate redusă în Austria, de transfer/export a energiei electrice mai ieftine din vestul Europei către estul Europei.

De la anul, noi trebuie să ne aliniem la ce fac celelalte state membre şi anume să avem măsuri cinstite către acei consumatori vulnerabili. Asta înseamnă familii cu venituri mici, români care depind de un aparat medical cu un consum mare de electricitate în casele lor, înseamnă familii cu mulţi copii. Pentru aceşti români, cu siguranţă facturile nu au voie să crească.”, a declarat Ministrul Energiei.

Cert este că românii vor plăti aproape dublu la iarnă pentru facturile la energie. Rămâne de văzut dacă din 2025 pensionarii cu venituri mici vor primi un ajutor financiar pentru facturile la curent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024