Prima pagină » Actualitate » Pensiile sub 3.000 lei nu vor fi impozitate. Parlamentarii au adoptat proiectul de lege
Pensiile sub 3.000 lei nu vor fi impozitate. Parlamentarii au adoptat proiectul de lege

Pensiile sub 3.000 lei nu vor fi impozitate. Parlamentarii au adoptat proiectul de lege

03 sept. 2024, 11:40, 1 ,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Astăzi, 3 septembrie 2024, s-a hotărât faptul că pensiile sub 3.000 de lei nu vor fi impozitate. Nu mai puțin de 277 de parlamentari au votat „pentru”, iar trei s-au abținut. Decizia este definitivă și urmează să intre în vigoare de la 1 octombrie 2024.

Pensiile sub 3.000 lei nu vor fi impozitate. Decizia este definitivă

Coaliția de guvernare a decis ca ridicarea pragului de impozitare de la 2.000 la 3.000 de lei să fie realizată prin proiectul de lege aflat deja în Parlament, la Camera Deputaților, care are rol decizional. Inițial, premierul Marcel Ciolacu anunțase că măsura va fi adoptată prin Ordonanță de urgență, din cauza vacanței parlamentare.

Totodată, Coaliția a convenit ca un pachet de măsuri, ce include actualizarea plafoanelor pentru beneficiari ca urmare a creșterii pensiilor pentru majoritatea pensionarilor, să fie adoptat prin Ordonanță de Urgență. Potrivit surselor, se discuta și despre actualizarea valorii voucherelor de alimente de 250 de lei, plătite o dată la două luni pentru aproximativ 2,4 milioane de beneficiari.

Vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, a afirmat că, în legătură cu creșterea pragului de impozitare a pensiilor, ar fi „cel mai corect” ca proiectul de lege promovat de liberali în 2022 și susținut de toți parlamentarii, deja adoptat de Senat, să primească un vot „rapid” în Camera Deputaților. Ea a subliniat că intenția Guvernului de a adopta măsura prin Ordonanță de urgență ar putea crea „o premisă de neconstituționalitate” și ar putea vulnerabiliza o măsură foarte importantă.

Guvernul a reiterat promisiunea că, începând cu 1 octombrie, pensionarii vor beneficia de pensii ajustate, prin eliminarea impozitării pentru anumite categorii de venituri. Astfel, de la 1 octombrie, pensiile sub 3.000 de lei vor fi scutite de impozit, în timp ce impozitarea se va aplica doar pentru suma care depășește acest prag.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat înainte de ședința de Guvern, că măsura va intra în vigoare la 1 octombrie, afectând aproximativ 3 milioane de pensionari, iar miniștrii Muncii și Finanțelor lucrează la actul normativ pentru a asigura adoptarea sa la timp.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a confirmat că pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate, începând cu 1 octombrie, după o analiză realizată împreună cu premierul Marcel Ciolacu. Aceasta a declarat că măsura va marca Ziua Persoanelor Vârstnice și va aduce o schimbare semnificativă pentru pensionari, prin creșterea pragului de impozitare a pensiilor de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.

Creşte plafonul de pensie pentru care se acordă medicamente compensate

Plafonul de pensie pentru acordarea medicamentelor compensate cu 90% din prețul de referință a fost majorat începând cu luna septembrie, de la 1.830 de lei la 2.020 de lei, conform unei Ordonanțe de urgență privind măsuri de protecție socială, aprobată luni de Guvern.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că această majorare a fost necesară, deoarece, în urma implementării reformei sistemului de pensii prevăzută de Legea nr. 360/2023, mulți pensionari au înregistrat creșteri ale cuantumului pensiei, depășind vechiul plafon până la care se acordau medicamente compensate cu 90%.

Conform CNAS, peste 2,3 milioane de persoane cu pensii sub 2.020 de lei vor putea beneficia de programul de compensare a medicamentelor de pe Sublista B2 cu 90%.

De asemenea, CNAS a subliniat că, la stabilirea dreptului la compensarea cu 90% a medicamentelor, nu se vor lua în considerare alte venituri realizate de beneficiari, cu excepția celor din pensii și indemnizațiile sociale pentru pensionari, potrivit Agerpres.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`