Prima pagină » National » Pensiile speciale din România nu vor fi eliminate

Pensiile speciale din România nu vor fi eliminate

06 ian. 2022, 18:50,
BZI.ro, în National

2022 este anul în care proiectele de lege ori sunt blocate, așa cum s-a întâmplat în cazul legii implementării certificatului verde la locul de muncă și în cazul pensiilor speciale care vin după adoptarea proiectului de buget din acest an.

Chiar dacă a fost un subiect major de interes în coaliția de guvernare, PSD și PNL anunță că în 2022 nu va fi depus niciun proiect de lege care să elimine pensiile speciale din România.

Nu va fi depus niciun proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale în anul 2022

Membrii celor două partide au mai spus că pe masa Guvernului, cu siguranţă nu va fi depus niciun proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale în anul 2022, acesta rămând pentru anul 2023 sau 2024.

Cei care au decis să amâne discuțile cu privire la un asemenea proiect, au fost liderii PSD, PNL și UDMR, în primul rând din cauza opoziţiei venite din cele trei partide, dar şi din cauza faptului că o asemenea lege presupune un risc electoral prea mare.

În schimb, cetățenii din România arată o respingere evidentă cu privire la introducerea certificatului la locul de muncă și mai mult, o aversiune atât față de partidele politice, cât și față de politicieni.

Magistraţii, poliţiştii, diplomaţii, funcţionarii parlamentari, personalul aeronautic şi celelalte categorii de angajaţi dispun de pensii speciale

În programul de guvernare era prevăzut un proiect care avea drept subiect recalcularea pensiilor speciale care au fost impuse și mai ales asumate prin PNRR şi de Comisia Europeană, acesta nu va fi discutat prea curând.
Deși liderii PNL au făcut un subiect central de campanie electorală prin care s-a dorit eliminarea pensiilor speciale în primele 30 de zile de guvernare.

Categoriile de persoane care dispun de pensii speciale în acest moment sunt magistraţii, poliţiştii, diplomaţii, funcţionarii parlamentari, personalul aeronautic şi celelalte categorii de angajaţi.

Cu toate acestea, o modificare a existat și privește eliminarea facilităţilor de exceptare de la contribuţia asigurărilor sociale de sănătate pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei.
Singura categorie de pensii speciale au fost cele ale parlamentarilor, de către fosta coaliție USR, iar actuala a reușit să amâne cu un an intrarea în vigoare a pensiilor aleșilor locali, primari, viceprimari, preşedinţi de consilii judeţene și icepreşedinţi.

Ce spunea ministrul Muncii Raluca Turcan despre pensiile speciale

Despre eliminarea pensiilor speciale a vorbit și ministrul Muncii Raluca Turcan, menționând că acestea au un element contributiv.

„În materie de pensii speciale, am dorit ca heirupismul să fie scos. Cu toate că există multe voci politice care strigă să anulăm pensiile speciale, acest lucru nu poate fi realizat, pentru că poate pensiile au şi o componentă de contributivitate. Am făcut o analiză cu jurisprudenţă CCR. Am făcut o dezbatere cu categoriile de beneficiari, pentru că ne interesează ca varianta finală cu care noi ieșim să fie şi constituţională. Aici avem pregatită o variantă care ia în calcul procentul de calcul raportat a pensiei raportat la venit, numărul de luni şi anii la care se calculează această pensie.”, a explicat Raluca Turcan.

Raluca Turcan consideră că nu există posibilitatea renunțării la pensiile de serviciu ale magistraţilor și nu susține ideea potrivit căreia în sistem pensia să depăşească valoarea salariului.

„Trebuie abordată întreaga problemă cu cap, astfel încât să nu destructurezi sistemul public de pensii”, a mai declarat ministrul Muncii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *