Prima pagină » Actualitate » Pensiile și alocațiile vor fi majorate din anul 2022. Raluca Turcan: „Nu anunţăm concret procentul de creştere”
Pensiile și alocațiile vor fi majorate din anul 2022. Raluca Turcan: „Nu anunţăm concret procentul de creştere”

Pensiile și alocațiile vor fi majorate din anul 2022. Raluca Turcan: „Nu anunţăm concret procentul de creştere”

11 nov. 2021, 14:11,
BZI.ro, în Actualitate

Într-o conferință de presă oferită azi, 11 noiembrie 2021, Ministrul Muncii, Raluca Turcan a vorbit despre creșterea pensiilor, alocațiilor dar și a salariului minim pe economie. Cu toate astea, ministrul Raluca Turcan nu clarificat felul în care va avea loc această mărire.

De asemenea, aceasta a mai declarat faptul că discuțiile pe această temă nu ar trebui să fie punct de poticnire, făcând aluzie la relația dintre PNL și PSD.

Raluca Turcan anunță creșterea pensiilor și a alocațiilor din anul 2022

În contextul discuțiilor pe tema majorării pensiilor, Ministrul Muncii, Raluca Turcan a făcut astăzi, 11 noiembrie anunțul precum că pensiile, salariul minim pe economie dar și alocațiile vor crește de la 1 ianuarie 202. Însă, afară de această decizie, ministrul nu a vrut să ofere mai multe detalii referitor la felul cum acestea vor fi majorate în condițiile în care, cu ceva timp în urmă declara că acest lucru nu este posibil.

 „Orice om politic responsabil îşi doreşte să majoreze veniturile, deci cu siguranţă temele acestea nu ne vor despărţi. Majorarea veniturilor nu e un subiect care să ne despartă. Începând de anul viitor, alocaţiile şi pensiile vor fi indexate, reformele sunt demarate. Indexarea pensiilor se va face cu 6-12%. Am luat deja şi decizia de creştere a salariului minim, există un calendar, discuţiile tehnice continuă (…)

Creşterea salariului minim începând de la 1 ianuarie 2022. Nu anunţăm concret procentul de creştere. Întotdeauna trebuie să găsești puncte de vedere în comun. În momentul de față suntem în discuții tehnice pe pensii, alocații. Există un calendar și vom anunța când vom lua o decizie. Urmează să mai avem discuții tehnice. Deciziile se iau împreună cu cei de la Finanțe”, a declarat Raluca Turcan.

Raluca Turcan, despre posibilitatea ca PNL să cedeze ministerul muncii PSD-ului

În ceea ce privește discuțiile referitoare la posibilitatea ca Partidul Național Liberal să cedeze Ministerul Muncii către Partidul Social Democrat în urma negocierilor purtate, Raluca Turcan nu a dorit să comenteze prea mult pe marginea acestor informații, decât nu au existat încă discuții referitoare la concedieri.

„Nu am participat la o discuţie care să presupună concedieri. Scopul unui program de guvernare nu se rezumă la o persoană, ci la principii, de a continua reforma marilor sisteme. Reforma asistenței sociale, să venim cu servicii integrate, să creștem ocuparea, iar veniturile să crească și pentru cei care muncesc”, a mai spus aceasta.

Pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2022, dă asigurări ministrul Muncii, însă, pentru moment, nu știe să spună şi cu cât. ”Lucrăm pe scenarii de creștere intre 6 si 12%” a explicat Raluca Turcan, în exclusivitate pentru Antena3. Avem totuși o certitudine, de la 1 ianuarie alocațiile copiilor vor fi majorate cu 20%.

Ministrul Muncii, declarații privind posibilitatea majorării pensiilor între 6 și 12%

Într-o altă conferință dată la începutul lunii noiembrie, Raluca Turcan a precizat faptul că se lucrează pe scenarii în ceea ce privește majorarea pensiilor, existând posibilitatea ca această creștere să fie între 6 și 12 %.

”Legea spune maximum 50% din rata de creștere a câștigului salarial mediu brut. Însă, în programul de guvernare, noi am spus să fie minimum 50% din rata de creștere a câștigului salarial mediu. Ceea ce înseamnă că pensiile pot fi indexate și ne dorim să fie indexate de la începutul anului viitor cu minimum 6%.

Însă, noi la ministerul Muncii avem simulări și pentru 6% și pentru 7%, până pe la 12%.

Chiar dacă nu am avut bani atunci pentru dublarea alocației, să facem un calendar cu eșalonare de majorare a alocației, și în momentul în care am venit ministru am crescut de la 1 ianuarie 2021 alocațiile cu 20% și de la 1 ianuarie 2022 alocațiile vor fi majorate cu 20%”, a declarat Raluca Turcan la Antena 3.

Cu toate acestea, Ministrul a mai anunțat că indexarea pensiilor până la data de 1 decembrie 2021, ar fi imposibil de efectuat, așa cum a cerut PSD, declarație ce a stârnit reacții dure din partea social democraților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *