Recent, s-a decis că pensiile mai mici de 3000 de lei scapă de impozitare, măsura urmând a fi aplicată de la 1 octombrie. Însă, până la această dată veniturile pensionarilor care depășesc 2000 de lei sunt impozitate, conform legii aflate în vigoare. Astfel, seniorilor li se rețin 10 procente din ceea ce depășește 2000 de lei.
Transmiterea deciziilor de recalculare a pensiilor se află pe ultima sută de metri, urmând a se încheia zilele acestea. Totuși, există mulți pensionari nemulțumiți, deoarece consideră că au fost nedreptățiți. De partea cealaltă, au de câștigat în special cei care au lucrat mult timp, respectiv peste 25 de ani. Totodată, Guvernul a transmis și o nouă măsură în ceea ce privește impozitarea pensiilor, care în prezent se aplică la ce depășește 2000 de lei.
Pensiile mai mici de 3000 de lei scapă de impozitare
Pragul de impozitare a pensiilor va creşte, de la 1 octombrie 2024, de la 2.000 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei. Anunțul a fost făcut de către ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
„O veste bună pentru pensionari! După o analiză făcută împreună cu premierul Marcel Ciolacu, am decis că, începând cu 1 octombrie, de Ziua Persoanelor Vârstnice, nicio pensie sub 3.000 de lei nu va mai fi impozitată”, a spus ministrul Muncii.
Acest prag de 3000 de lei este doar pentru sistemul public de pensii, a mai transmis ministrul Muncii. Astfel, de la 1 octombrie, impozitul va reprezenta 10% din diferenţa ce depăşeşte 3.000 de lei. De exemplu, o pensie de 3.800 de lei va fi impozitată cu 80 de lei, pensionarul urmând să încaseze 3.720 de lei.
Declarația ministrului Muncii vine după ce premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că i-a cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloș, să facă o analiză privind impunerea unui nou prag de impozitare a pensiilor.
Care este efortul bugetar pentru creșterea pragului de impozitare
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, 27 august, că a vorbit cu ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu, și cu ministrul finanțelor, Marcel Boloș, și că efortul bugetar pentru creșterea pragului de impozitare a pensiilor de la 2000 de lei la 3.000 de lei este de 800 de milioane de lei, adică 160 de milioane de euro.
„Am vorbit şi cu doamna ministru şi am avut întâlnire şi cu ministrul Finanţelor. Dacă dădeam o derogare pentru cei 800.000 de pensionari, creşterea nu era uniformă. Mi se pare corectă această abordare, creşterea pragului până la 3.000 de lei la impozitare. Vedem dinamica preţurilor şi a costurilor, datoria mea este de a ţine aceeaşi creştere a nivelului de trai dacă nu şi mai mult”, a declarat Marcel Ciolacu.
Or sa creasca darile si celelalte taxe si preturile si inflatia si tot asa.
Asta e vrajeala tipica pentru imputitul asta de Ciolacu, vedea-l-as la canal cu Iohannis si Ciuca si restul imputitilor!