Prima pagină » National » Pensii private 2024. Cum poți verifica ce se întâmplă cu pensia specială

Pensii private 2024. Cum poți verifica ce se întâmplă cu pensia specială

01 mart. 2024, 12:40,
în National

O nouă schimbare în privința pensiilor private în 2024. Cetățenii care nu știu unde le ajung banii de pensie privată pot afla această informație online. Aplicația digitală a fost lansată în anul 2016, însă în prezent românii pot afla ce sume au adunat și unde le ajung banii pentru pensia privată. Iată cum poți verifica ce se întâmplă cu pensia specială.

Pensii private 2024

Românii care nu știu unde le ajung banii de pensie privată pot afla această informație online, cu ajutorul unei aplicații. În cererea online aceștia trebuie să furnizeze prenumele, numele și codul numeric personal.

Aplicația a fost lansată de ASF în 2016, în urma numeroaselor solicitări primite de la cetățeni, în special de la cei care nu știau la ce fond de pensii private sunt înscriși, după repartizarea aleatorie.

ASF transmite că va continua în mod accelerat procesul de digitalizare a activității sale, pe parcursul anului 2024, pentru a veni cu și mai multe soluții în sprijinul consumatorilor de servicii financiare non-bancare.

Din 2016  până în 2023, aproape 1,1 milioane de persoane au accesat această aplicație, care a oferit consumatorilor din sistemul de pensii administrate privat – Pilonul II o soluție digitalizată, transparentă, sigură din punct de vedere al prelucrării datelor cu caracter personal și rapidă.

Mai mulți bani pentru pensia specială

Începând cu data de 1 ianuarie 2024 cota de contribuţie la fondul de pensii este de 4,75%. Acest lucru înseamnă că la pilonul I, la pensia de stat, se contribuie mai puțin, adică 20,25%. Cele două împreună însumează acel CAS în valoare de 25% din salariul brut.

Cu fosta contribuție, cea de 3,75%, şi cu o contribuție lunară de 187,5 lei pentru un salariu de 5.000 lei brut, într-un an la pilonul II se adunau 2.250 lei. Cu noua contribuție, cea de 4,75%, într-un an se adună cu 600 de lei în plus la pilonul II, deci se ajunge la suma de 2.850 lei.

Peste opt milioane de români contribuie la acest pilon II și conform regulii, banii adunați se pot scoate doar în momentul în care se iese la pensie. De asemenea, poate fi verificată această sumă adunată la pilonul II pe platforma administratorului, pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară.

Statul promite mai mulți bani și pentru tinerii care își caută un loc de muncă. Stimulentul de 1.000 lei este acordat tinerilor şomeri neindemnizaţi. Ministerul Muncii mai acordă prima de inserţie de 1.794 de lei pentru absolvenţii din evidenţele ANOFM care îşi găsesc un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire. Se acordă jumătate din primă la angajare, jumătate după 12 luni.

Și Ministrul Educației a anunțat că va acorda mai mulți bani elevilor. Elevii pot beneficia de mai multe tipuri de burse școlare. În anul scolar 2023-2024, ministerul acordă șase tipuri de burse pentru elevi, și anume bursa de excelență olimpică I  – între 750 si 3000 de lei, bursa de excelență olimpică II – 700 de lei, bursa de merit – 450 de lei, bursa socială – 300 de lei, bursa pentru mame minore – 700 de lei și bursa tehnologică – 300 de lei. Bursa socială reprezintă o formă de sprijin pentru elevii din medii defavorizate, din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, în vederea susținerii și participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar.

Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
redactia.ro
De ce bărbații nu au voie să se salute la înmormântare – o regulă veche, încărcată de simboluri
Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
a1.ro
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Playtech.ro
Veste extraordinară pentru cei care ţin banii în bancă! Instituţiile bancare tocmai au făcut anunţul, cine primeşte...
observatornews.ro
Porc mistreţ, văzut în parcul central din Otopeni. A fost trimis un mesaj RO-Alert
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Se închide cea mai veche fabrică din România. A fost construită pe vremea domnitorilor fanarioți
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Scandal uriaș între români și maghiari. Kelemen Hunor lansează un apel fără precedent
Playtech.ro
De ce presară grataragiii sare peste cărbuni? Trucul de care ai fi vrut să afli mai devreme
Dailybusiness.ro
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Probleme grave pentru Elena Udrea. Vestea a venit în urmă cu puțin timp
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dana Nălbaru, scoasă din sărite. De ce s-a enervat soția lui Dragoș Bucur. Artista nu s-a putut abține și le-a spus fanilor frustrarea ei
redactia.ro
Cine e românul care a câștigat premiul cel mare la Loto 6/49. Omul a plecat acasă cu peste 6 milioane de euro
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`