Vor fi pensii mărite pentru 1 milion de români, iar aceștia își pot scoate banii anticipat. Vorbim despre piața pensiilor private din România care a înregistrat o creștere foarte bună.
În timp ce pensiile private vor fi mărite, pensiile oferite de statul român rămân la același nivel ca în 2024. Neindexarea pensiilor a iscat un întreg scandal, milioane de pensionari fiind nemulțumiți.
Pensii mărite pentru 1 milion de români! Poți să scoți banii anticipat
La sfârșitul anului 2024, piața pensiilor private din România a atins un total al activelor de 156,4 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 19% față de finalul anului precedent și depășind astfel 9% din PIB, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Fondurile de pensii facultative au înregistrat, la finele lunii decembrie 2024, un total de 5,55 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o majorare de 17% față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit aceluiași raport ASF.
Conform datelor publicate, majoritatea investițiilor s-au realizat în România (96%), iar aproape 89% din acestea sunt denominate în lei. În luna decembrie, sumele virate de participanți au totalizat 78,8 milioane de lei, cu o contribuție medie de 185 lei.
În structura activelor fondurilor de pensii facultative, titlurile de stat aveau cea mai mare pondere, de 3,72 miliarde de lei, reprezentând 67% din total, urmate de acțiuni cu 1,35 miliarde de lei (24,4%) și obligațiuni corporative, care au constituit 3,9% din active, adică 214,61 milioane de lei.
De asemenea, la finalul anului 2024, fondurile de pensii facultative aveau 832.538 de participanți. Pe Pilonul III, activau fonduri precum Aegon Esenţial, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea și Raiffeisen Acumulare.
Ce se întâmplă cu pensiile din Pilonul II
La finalul anului 2024, fondurile de pensii din România (Pilonul II – pensii administrate privat și Pilonul III – pensii facultative) au înregistrat un total al activelor de 156,4 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 19% față de sfârșitul anului 2023 și o majorare semnificativă de peste 56% față de aceeași perioadă din 2022. Comparativ cu finalul anului 2020, valoarea activelor fondurilor de pensii a dublat.
Aceste creșteri continue sugerează un ritm sustenabil de dezvoltare, în care activele fondurilor de pensii private se dublează la fiecare cinci ani. Această evoluție constantă a început în 2018 și subliniază maturizarea graduală a sistemului de pensii private. Chiar și în perioada dificilă a crizei sanitare COVID-19, sectorul a arătat o reziliență remarcabilă, reușind o recuperare rapidă. Daniel Armeanu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și responsabil cu sectorul pensiilor private, a subliniat că această capacitate de adaptare reflectă stabilitatea pieței și importanța sa în cadrul sistemului financiar.
În aceea ce privește pensiile de stat ele rămân neindexate în 2025. Guvernul trădător PSD-PNL-UDMR încalca cu bună știință legea care obligă statul român să indexeze pensiile cu minim rata inflației. În ceea ce privește Avocatul Poporului, Renate Weber a respins sesizarea făcută de asociațiile de profil spunând că Parlamentul României este cel care are competență în acest caz.
Este absolut jenant modul în care politicienii aleg să se comporte cu milioane de români care au pensii ridicol de mici, mai ales în contextul în care produsele, facturile la energie au înregistrat creșteri spectaculoase. Așadar, vor fi pensii mărite pentru peste 1 milioan de români.
Dupa 23 de ani de munca pensie 1292 lei ,o rușine cum ne trateaza politicienii.Au pensii speciale dupa 4 ani in parlameni sa le fie rușine.Ei dau 1200 pe o sticla de vin și noi traim o luna cu acești bani plus medicamente .Și cei care nu au lucrat nici o zi ia pensii egale ca noi .Unde e dreptatea ?
După 31 ani vechime 2550..
Nu vor să-mi recalculeze acordul global am dus listele și mi-au mărit cu 50 lei😡😡