Guvernul României a făcut o serie de modificări legislative care ar duce la pensii mai mari pentru români. Creșterea este de așteptat să se întâmple în viitor. Concret, Executivul a crescut cota de contribuție la Pilonul ÎI de pensii cu 4,75%.
Modificările se vor a fi o pliare la PNRR. De altfel ministrul Muncii a explicat în mai multe rânduri că va renegocia PNRR mai ales în domeniul pensiilor. La polul opus, liberalii au afirmat din start că renegocierea PNRR este imposibilă. De exemplu Florin Cîțu a vorbit despre faptul că nu se poate începe negocieri pentru că nicăieri în plan nu există o asemenea prevedere.
Vor fi pensii mai mari pentru români după ce Guvernul a crescut contribuția la Pilonul II
În statul român sunt mai multe piloane pentru pensii. Din aceste considerente, românii vor avea pensii mai mari după ce Executivul a transpus mai multe directive din PNRR în legislaţie. Astfel vorbim despre faptul că contribuția la Pilonul ÎI va crește începând cu data de 1 ianuarie 2024 la 4,75%. În prezent contribuțiile sunt de 3,75%.
Potrivit Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, actuala cotă de contribuție la fondul de pensii, de 3,75%, se aplică de la data de 1 ianuarie 2018.
Majorarea contribuţiei la pensiile administrate privat, adică Pilonul II de pensii, este prevăzută în PNRR, iar ordonanța pentru majorarea efectivă a apărut acum deoarece condiția privind asigurarea sustenabilității Pilonului ÎI de pensii, asumată prin acest plan național, trebuia îndeplinită până la 31 martie 2022. Din aceste considerente, statul român este obligat de pact să ia reformele asumate. Concret, dacă termenele asumate prin PNRR sunt întârziate, se generează automat implementarea investițiilor, arată bugetul.ro.
Măsura este una benefică pentru contribuabilii la sectorul de pensii private. Concret, cei care plătesc pensii private se vor bucura de mai mulţi bani în momentul în care vor ieși la pensie.
Marius Budăi vrea renegocierea PNRR
De la începutul guvernării PNL-PSD-UDMR au fost puse pe masa discuţiilor mai multe probleme pe care puterea le-a semnalizat în legătură cu PNRR. De exemplu, Marius Budăi a fost nemulţumit de negocierea iniţială în ceea ce privește procentul de PIB alocat pensiilor. Ministrul Muncii a mentioneat că vrea o renegociere.
Marcel Ciolacu, președintele PSD a declarat la rându-i că PNRR trebuie renegociat pe mai multe puncte
În primul rând, am vorbit de la început despre o optimizare a PNRR. În al doilea rând, nu plafonează Comisia Europeană niciun plafon în direcţia pensiilor. Vom discuta şi cu specialiştii, să vedem. Este trecută acolo o contribuţie la Pilonul ÎI care să rămână în continuare, nu am nimic împotrivă, dar să nu fie prinsă în acest procent. Deci există soluţii tehnice”, a arătat Marcel Ciolacu.
În replică, PNL și președintele Florin Cîțu a menţionat faptul că PNRR nu poate fi negociat:
(…) Acest contract pe care noi îl avem cu UE, nu există niciun fel de punct în care să se vorbească despre negocierea acordului. Trebuie să oprim tot, se discută și se reia procedura de la zero. Este imposibil. (…)
În încheiere vom vedea dacă măsura luată de Guvern vor aduce pensii mai mari pentru români.