Vor fi pensii duble pentru acești români după Paște, anunță oficialii guvernamentali. Este vorba despre pensiile agricole care vor suferi majorări remarcabile.
Asta în timp ce pensiile altor câtorva milioane de români rămân neindexate în 2025, în pofida legii care prevede majorări cu minim rata inflației.
Pensii duble după Paște pentru acești români! Anunț de ultimă oră
Persoanele pensionate care au activat în sectorul agricol vor avea parte de o creștere considerabilă a pensiilor, în unele cazuri acestea urmând să se dubleze. Procesul de actualizare a veniturilor acestor pensionari a fost finalizat de către Casa Națională de Pensii, marcând astfel încheierea etapei de recalculare extinsă.
Începând cu luna mai 2025, se anunță o schimbare majoră în sistemul de pensii. Cei care au muncit în anumite ramuri, în special în agricultură, au așteptat luni întregi – mai exact opt – aplicarea noilor prevederi legale, din cauza întârzierilor legate de funcționarea softului informatic necesar recalculării. Aceste întârzieri au făcut ca mulți dintre beneficiari să trăiască cu speranța lunară că își vor primi drepturile.
Pensionarii proveniți din sectorul agricol au fost anterior încadrați într-un regim special, diferit de sistemul general. În prezent, aceștia au fost integrați în sistemul public național, beneficiind, astfel, de aceleași condiții ca restul pensionarilor. Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a precizat într-o apariție publică faptul că plățile vor fi efectuate retroactiv. Acesta a menționat că peste 90% dintre cele 130.000 de dosare ale agricultorilor sunt deja procesate, iar procesul este aproape finalizat.
Pe de altă parte, legea prevede că pensiile acordate membrilor CAP nu pot fi impozitate și nici cesionate, fiind protejate la fel ca alte venituri ale cooperatorilor. Totodată, aceste drepturi pot fi urmărite în condiții similare celor aplicabile veniturilor curente ale membrilor cooperativelor.
Ce pensii vor primi cei care au lucrat la CAP
O parte semnificativă dintre pensionarii care au lucrat în agricultură se află în zona veniturilor minime, iar recalcularea recentă le-a adus schimbări importante. Un exemplu elocvent este cel al unui beneficiar care, în urma acestei actualizări, a trecut de la o pensie de 1.281 lei la 2.130 lei, după cum a menționat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, într-o declarație oferită postului Digi24.
Pentru pensionarii proveniți din fostele Cooperative Agricole de Producție (CAP), procesul a fost mai complicat, întrucât legislația a necesitat ajustări suplimentare. Cu toate acestea, se estimează că, începând cu luna mai, mulți dintre acești beneficiari ar putea primi retroactiv sumele restante. Valoarea acestor sume diferă în funcție de anii lucrați, pornind de la câteva zeci până la câteva sute de lei.
Daniel Baciu a explicat că, pentru fiecare tip de recalculare, se construiește un modul informatic dedicat, ceea ce presupune un efort suplimentar din partea angajaților caselor teritoriale de pensii. Având în vedere volumul ridicat de solicitări primite zilnic, timpul necesar pentru finalizarea tuturor dosarelor este semnificativ.
Un aspect important care afectează pensionarii din agricultură este legat de o hotărâre recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Aceasta a decis că munca prestată în baza unui contract individual în cadrul cooperativelor agricole nu poate fi considerată ca timp util pentru calculul pensiei. Cu alte cuvinte, activitatea desfășurată în astfel de condiții nu contribuie la stabilirea valorii finale a pensiei, o hotărâre care a stârnit nemulțumiri în rândul beneficiarilor vizați.