Modificările aduse în legea pensiilor îi vizează pe cei au absolvit studii de masterat sau alte programe universitare. Perioadele de studiu pot fi incluse în stagiul de cotizare pentru pensie. Această reglementare vine în sprijinul celor care au lucrat în timpul studiilor.
Pensii 2025. Cum îți poți crește stagiul de cotizare
Conform noilor reglementări din legea pensiilor, anumite perioade pot fi asimilate stagiului de cotizare. Acestea includ studiile universitare de zi sau cu frecvență, finalizate cu diplome de licență, masterat sau doctorat. Condiția esențială este ca persoana respectivă să nu fi fost asigurată în sistemul public de pensii în acea perioadă.
Pentru a beneficia de includerea studiilor în stagiul de cotizare, cei vizați trebuie să îndeplinească aceste cerințe:
• Finalizarea studiilor: Poți beneficia doar dacă ai obținut o diplomă oficială. Anii de studii nu sunt considerați vechime dacă nu ai susținut disertația sau examenul de licență. • Absența altor stagii de cotizare: Dacă ai fost angajat și ai cotizat la sistemul public de pensii în perioada respectivă, acea perioadă nu poate fi inclusă în stagiul de cotizare.
Reguli pentru cei care au absolvit mai multe facultăți
Cei care au absolvit mai multe facultăți sau programe universitare, vor putea selecta doar o singură perioadă pentru fiecare nivel de studii (licență, masterat, doctorat).
Conform noilor reglementări, aceasta va fi luată în considerare la calculul pensiei. Este important ca aceste perioade să nu se suprapună cu alte stagii de cotizare.
Pensii 2025. Cum poți adăuga perioadele de studii la dosar
Dacă ai deja un dosar de pensie sau urmează să te pensionezi, poți adăuga perioadele de studii finalizate în stagiul de cotizare.
Pașii necesari sunt următorii: • Asigură-te că ai diplomele necesare. • Depune actele la Casa de Pensii; • Verifică dacă perioada respectivă nu se suprapune cu alte stagii de cotizare.
Avantajele noilor reglementări • Creșterea punctajului de pensie: Incluzând perioada de studii în stagiul de cotizare, pensia finală poate crește semnificativ. • Recunoașterea eforturilor academice: Absolvenții de masterat și doctorat beneficiază acum de o recunoaștere oficială a timpului și efortului investit în educație, arată Ziarul Unirea.
Noua lege a pensiilor aduce o oportunitate importantă pentru absolvenții care nu au fost angajați în perioada studiilor. Dacă ai finalizat studiile și deții diplomele necesare, verifică dacă îndeplinești condițiile pentru a include aceste perioade în stagiul de cotizare.
Isi bat joc de oameni. Dupa 15 ani cotizati, stagiul minim, omul primeste pensie 547 lei, iar unul care nu a cotizat deloc primeste pensie siciala de 1280 lei. Dar face statul un efort, pomana sau cum vreti sa-i spuneti si suplimenteaza de la buget cu diferenta pana la 1280 lei, sa primeasca si omul care a cotizat 15 ani cat unul care nu a cotizat delic. Ce idiot a gandit legea pensiilor?
legea pensiilor are ca părinți tripleta monstruoasă ciolacu , bucura oprescu ,budăi ! trei doamne și toți trei ,unul mai tâmpit ca altul !