O pensie sub 5 ani de muncă este un subiect de interes pentru persoanele care au contribuit atât de puțin, de asemenea, ridică și întrebări despre drepturile și opțiunile acestora. În general, pentru a beneficia de pensie de limită de vârstă, este necesar un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Totuși, persoanele cu stagii de cotizare mai scurte pot apela la alte soluții, cum ar fi ajutoare sociale sau recuperarea contribuțiilor.
În România, sistemul de pensii este construit pe principiul contributivității, ceea ce înseamnă că dreptul la pensie depinde de numărul anilor de muncă și de contribuțiile plătite către stat. Totuși, există situații speciale în care oamenii cu mai puțin de 5 ani de muncă se întreabă dacă pot beneficia de pensie sau de alte drepturi sociale.
Pensie sub 5 ani de muncă
În România, pentru a obține o pensie pentru limita de vârstă trebuie să îndeplinești două condiții principale. Prima condiție este atingerea vârstei standar de pensionare, care diferă în funcție de anul nașterii și sex. Iar a doua condiție constă în realizarea stagiului minim de cotizare, care reprezintă perioada minimă în care o persoană trebuie să fi contribuit la sistemul de asigurări sociale pentru a avea dreptul la o pensie pentru limită de vârstă. Stagiul minim nu garantează o pensie substanțială, ci doar eligibilitatea pentru o pensie de bază.
În prezent, stagiul minim de cotizare nu este uniform pentru toți asigurații. Durata acestuia variază în principal în funcție de anul și luna nașterii persoanei în cauză. Legea nr. 360/2023 include în Anexa 5 un tabel detaliat, care prezintă informații specifice privind vârstele standard de pensionare, stagiile complete de cotizare, precum și stagiile minime de cotizare contributive.
Potrivit acestui tabel, o femeie născută în anul 1950 trebuie să aibă cel puțin 11 ani lucrați doar pentru a putea ieși la pensie. În schimb, o femeie născută în 1965 poate beneficia de pensie doar după realizarea unui stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani.
Mai mult de atât, o persoană care a muncit doar 5 ani, primește o pensie de 1.285 de lei, după creșterea de la 1 ianuarie 2024, care a fost de 180 de lei. Astfel că, cine a fost încadrat în cămpul muncii doar 5 ani, intră la pensia minimă socială, o indemnizație acordată de stat persoanelor defavorizate. Cu toate acestea, pentru a fi eligibil pentru acest tip de pensie, trebuie să îndeplinești vârsta standard de pensionare care este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei.
Cum poți cumpăra vechimea
Condițiile pentru ca o persoană să primească indemnizația socială sunt următoarele: să aibă calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, indiferent de data înscrierii la pensie; să aibă domiciliul în România; nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, să fie sub 1281 de lei.
În ceea ce privește cumpărarea vechimei, legislația acutală oferă o alternativă pentru cei care se află în situația de a nu fi contribuit la stagiul minim de cotizare, existând posibilitatea de a „cumpăra vechimea”, o opțiune disponibilă pentru o perioadă limitată de timp.
Cumpărarea vechimii în muncă este reglementată de O.U.G 163/2020, acest act normativ oferă oportunitatea pentru persoanele care nu au acumulat suficientă vechime în muncă să-și completeze stagiul de cotizare, creându-și astfel șansele de a deveni eligibile pentru o pensie pentru limită de vârstă.
Aceste persoane au posibilitatea de a efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade anterioare, cu o limită maximă de 6 ani înainte de luna în care se încheie contractul de asigurare.
O persoană care a cotizat doar 5 ani, cumpărarea vechimii de muncă tot nu o face eligibilă pentru pensia de limită de vârstă, având în vedere că această cumpărare se poate referi doar la o perioadă de cel mult 6 ani anterior încheierii contractului de asigurare sociale.
Prin însumarea perioadei de 5 ani cu perioada de 6 ani, persoana în cauză tot nu va atinge stagiul minim de cotizare de 15 ani. Prin urmare, este important să știi câte ceva despre această pensie sub 5 ani de muncă.