Prima pagină » National » Pensia de invaliditate gradul 3 se consideră vechime în muncă? Iată toate informațiile

Pensia de invaliditate gradul 3 se consideră vechime în muncă? Iată toate informațiile

26 ian. 2024, 15:09,
în National

În România, pensia de invaliditate este o indemnizaţie acordată persoanelor care, din cauza unei afecţiuni fizice sau psihice, au o pierdere de capacitate de muncă de cel puţin 50%. Această pensie se acordă în trei grade, în funcţie de gradul de invaliditate: I, II şi III.

Pensia de handicap gradul I se acordă persoanelor care au o pierdere totală a capacităţii de muncă. Pensia de invaliditate gradul II se acordă persoanelor care au o pierdere de capacitate de muncă de cel puţin 75%. Pensia de invaliditate gradul III se acordă persoanelor care au o pierdere de capacitate de muncă de cel puţin 50%.

Pensia de invaliditate gradul 3 se consideră vechime în muncă?

O întrebare frecventă este dacă pensia de invaliditate gradul III se consideră vechime în muncă. Răspunsul este nu. Pensia de invaliditate gradul III se consideră o indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, iar nu o pensie pentru vechime în muncă.

Potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în vederea stabilirii pensiei de invaliditate, se acordă un stagiu potenţial, determinat că diferenţă între stagiul complet de cotizare prevăzut în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6 şi stagiul de cotizare realizat până la data acordării pensiei de invaliditate. Stagiul potenţial rezultat conform alin. (1) se acordă în cuantumul a 1% din baza de calcul a pensiei pentru fiecare lună de stagiu potenţial, respectiv 12% din baza de calcul a pensiei pentru fiecare an de stagiu potenţial.

Pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul III de invaliditate au dreptul de a presta o activitate profesională, cel mult jumătate din timpul normal de muncă. În acest caz, stagiul de cotizare realizat în perioada respectivă se ia în considerare la stabilirea pensiei de invaliditate, în condiţiile legii. Prin urmare, pensia de invaliditate gradul III se consideră o indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, iar nu o pensie pentru vechime în muncă. Această indemnizaţie se acordă persoanelor care, din cauza unei afecţiuni fizice sau psihice, nu pot să muncească în mod normal.

Ce sunt pensiile?

Pensiile sunt o componentă importantă a sistemului de protecţie socială din România. Ele reprezintă venitul de bază al persoanelor care au ajuns la vârsta de pensionare, precum şi al celor care au o incapacitate de muncă. În România, pensiile se acordă în baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Această lege prevede două categorii de pensii: pensii de asigurări sociale şi pensii speciale.

Pensiile de asigurări sociale se acordă persoanelor care au realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii. Aceste pensii sunt, în general, mai mici decât pensiile speciale, care se acordă persoanelor care au ocupat funcţii de conducere sau care au lucrat în condiţii deosebite.

Pensiile sunt o preocupare majoră a societăţii româneşti. În ultimii ani, s-a discutat intens despre necesitatea reformării sistemului de pensii, în vederea asigurării unei pensii mai bune pentru viitorii pensionari. În altă ordine de idei trebuie să precizăm că pensia de invaliditate gradul 3 nu se consideră vechime în muncă, dar pensia pe caz de boală poate fi luată concomitent cu cea de limită de vârstă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025