Prima pagină » Informații utile » Pensia de invaliditate gradul 2 se consideră vechime în muncă? Iată ce este și cum o poți obține

Pensia de invaliditate gradul 2 se consideră vechime în muncă? Iată ce este și cum o poți obține

10 ian. 2025, 14:35,
Redacția BZI în Informații utile

Multe persoane cu dizabilități se pot întreba dacă pensia de invaliditate gradul 2 se consideră vechime în muncă. Acesta și condițiile în care ea se acordă, sunt reglementate de dispozițiile legale prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Pensia de invaliditate se acordă persoanelor care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, fie din cauza accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, fie din cauza altor boli obișnuite și accidentelor care nu au legătură cu munca.

Pensia de invaliditate gradul 2 se consideră vechime în muncă

În funcție de gradul de reducere a capicității de muncă, invaliditatea poate fi: de gradul I, dacă persoana în cauză și-a pierdut total capacitatea de muncă și autoîngrijire; de gradul II, dacă persoana în cauză și-a pierdut total capacitatea de muncă, dar nu și capacitatea de autoîngrijire; de gradul III, dacă persoana în cauză și-a pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, dar poate în continuare să presteze o activitate profesională cu cel mult jumătate de normă. Iată ce pensie primești dacă ai doar 10 ani lucrați.

Ca atare, pensia de gradul 2 se acordă, pe baza deciziei emise de medicul expert al asigurărilor sociale sau, după caz, de către comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, persoanelor care din cauza unor accidente de muncă/boli profesionale, respectiv accidente/boli care nu au legătură cu munca, și-au pierdut total capacitatea de muncă, păstrându-și capacitatea de autoîngrijire.

Potrivit Codului Muncii, vechimea în muncă, reprezintă acea perioadă în care salariatul a prestat muncă în temeiul unui contract individual de muncă. În acest sens, art. 16 alin. (5) din Codul muncii prevede faptul că munca prestată în baza unui contract individual de muncă constituie vechime în muncă.

Astfel, la calcularea vechimii în muncă, nu se ia în calcul perioada în care o persoană beneficiază de această pensie.m Prin urmare, pensia de invaliditate de gradul 2 nu se consideră vechime în muncă. În schimb, reprezintă perioadă asimilată stagiului de cotizare și va fi avută în vedere la stabilirea stagiului de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, fără să prezinte relevanță gradul de invaliditate.

Cât este pensia de handicap

Legea nr. 360/2023 nu prevede un cuantum exact al pensiei, fiind stabiliți doar criteriile și regulile pe caza cărora se stabilește cuantumul penisie de invaliditate. Conform articolului 66 din Legea nr. 360/2023, la stabilirea pensiei de invaliditate se ia în considerare un stagiu potențial, indiferent de gradul de handicap în care este încadrat persoana în cauză.

Acesta se calculează ca diferență între stagiul complet de cotizare (prevăzut în anexa nr. 5 la Lege) și stagiul de cotizare efectiv realizat până la momentul solicitării pensiei de invaliditate.

Este important de menționat că acest stagiu potențial nu poate depăși perioada pe care persoana ar fi putut-o realiza de la data acordării pensiei de invaliditate până la atingerea vârstei standard de pensionare.

Cuantumul pensiei de invaliditate acordate de sistemul public este calculat pe baza perioadei de contribuție și a nivelului veniturilor realizate de-a lungul carierei solicitanților, precum și în funcție de de valoarea punctului de pensie.

Astfel, în general, pensia de invaliditate se stabilește ca și pensia pentru limita de vârstă, adică prin înmulțirea numărului total de puncte obținute de beneficiar cu valoarea punctului de pensie.

Pentru stabilirea numărului total de puncte obținute, la stagiul de cotizare realizat trebuie adăugat însă și stagiul potențial, iar rezultatul trebuie înmulțit cu punctajul mediu anual, acesta din urmă reprezintând media punctelor de pensie acumulate de o persoană în fiecare an de contribuție la sistemul de asigurări sociale. Prin urmare, pentru o persoană cu dizabilități este important să știe dacă pensia de invaliditate gradul 2 se consideră vechime în muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025