Prima pagină » National » Pensia de boală se adaugă la vechime? Iată ce spune legea
Pensia de boală se adaugă la vechime? Iată ce spune legea

Pensia de boală se adaugă la vechime? Iată ce spune legea

29 aug. 2023, 11:53,
în National

Multe persoane se întreabă dacă pensia de boală se adaugă la vechime. Legea specifică mai multe cazuri în care această pensie se cumulează cu vechimea. Dacă nu te afli în această sferă este foarte important să consulți un avocat pentru a documenta cazul tău.

În altă ordine de idei dacă te interesează calculul pensiei de boală, atunci trebuie să înţelegi că sunt trei grade de invaliditate, deci trei moduri în care o asemenea pensie se calculează.

Pensia de boală se adaugă la vechime dacă este de invaliditate

Avocatul Adrian Cuculis spunea în urmă cu mai mult timp faptul că pensia de boală se poate adăuga ca și vechime dacă este una de invaliditate. Deci, în date concrete, conform legii 263/2010, cuantumul pensiei de invaliditate se menţine dacă pensia este mai mare decât cea pentru limită de vârstă. Ba mai mult, se menține și indemnizația pentru însoțitor, dar doar la persoanele care au gradul I de invaliditate, cele care au pierdut, prin incidentul suferit, capacitatea de a se îngriji singure.

” (1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă. (2) În situaţia prevăzută la alin. (1) se acordă, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos. (3) Indemnizaţia pentru însoţitor prevăzută la art. 77 se menţine şi pe durata acordării pensiei pentru limită de vârstă“. se arată în articolul de lege.

Adrian Cuculis atrage atenţia asupra faptului că sunt și alte aspecte de care trebuie să ai grijă dacă în actele de pensionare pe caz de boală nu este trecută vreo invaliditate. Avocatul îi îndeamnă pe toți cei care se află în această situație să apeleze la ajutorul instanței.

Cum se calculează pensia de boală

Pensia de boală se calculează în funcţie de gradul de invaliditate pe care îl ai. Cu cât handicapul este mai grav, cu atât pensia o să fie mai mare. Pentru a înţelege cum se calculează indemnizaţia atunci este bine să vedem care sunt gradele de invaliditate:

  • de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire;
  • de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire;
  • de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

Persoanelor încadrate în unul dintre primele două grade de invaliditate li se oferă oportunitatea de a beneficia de stagiul potențial, condiționat de realizarea stagiului de cotizare în raport cu vârsta la data emiterii deciziei medicale privind capacitatea de muncă. Astfel, pentru cei cu vârsta sub 20 de ani, se atribuie un an de vechime de muncă, de cotizare realizat. Între vârstele de 20 și 23 de ani, acest stagiu crește la 2 ani, iar în intervalul 23-25 de ani, se acordă 3 ani.

De la vârsta de 25-29 de ani, durata stagiu de cotizare se extinde la 6 ani, și în funcție de vârsta solicitantului, aceasta crește continuu. Se ajunge astfel la o considerație a stagiului de cotizare de 27 de ani pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani. Așadar, răspunsul la întrebare este unul simplu! Pensia de boală se adaugă la vechime dar doar în unele cazuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`