Prima pagină » Culinar » Peltea de gutui, o rețetă aromată care îți va aminti de copilărie. Cum să obții un adevărat deliciu

Peltea de gutui, o rețetă aromată care îți va aminti de copilărie. Cum să obții un adevărat deliciu

27 oct. 2023, 08:20,
în Culinar

Multe gospodine pregătesc în sezonul de toamnă o peltea de gutui, după o rețetă aromată care îți va aminti de copilărie. Pelteaua de gutui are o savoare aparte, este rafinată, gustoasă și se face rapid, cu doar câteva ingrediente. Iată cum să obții un adevărat deliciu la tine acasă.

Peltea de gutui, o rețetă aromată care îți va aminti de copilărie

Dacă vrem să ne răsfățăm cu un adevărat deliciu făcut după rețeta bunicii, ideală este o peltea de gutui. Pelteaua de gutui făcută după cea mai simplă rețetă îi va cuceri pe cei dragi și le va aminti de vremea copilăriei.

Gutuile au o aromă aparte, sunt gustoase și sănătoase, iar preparatele din gutui sunt un adevărat deliciu. Pelteaua de gutui este ușor de pregătit, iar dacă ținem cont de câteva trucuri simple, succesul culinar va fi garantat.

Pelteaua de gutui se servește cu pâine, dar poate fi folosită și la prepararea unor prăjituri aromate, fragede și delicioase. Și cornulețele de casă merg umplute cu câteva linguri de peltea de gutui.

Pentru iubitorii de deserturi tradiționale, făcute după rețetele de odinioară, ideală este și o prăjitură cu mere și blat de pandișpan. Aceasta este pufoasă și incredibil de aromată, iar dacă adăugăm un pic de scorțițșoară și esență de rom, prăjitura va fi o încântare pentru papilele gustative. Și checul făcut cu gutui coapte este un adevărat deliciu pentru cei dragi.

Rețeta bunicii pentru un deliciu aromat

Pentru o delicioasă peltea de gutui făcută acasă vom avea nevoie de 1 kg de gutui, 3 mere roșii, 1 kg de zahăr, zeama de la o lămâie și 2 litri de apă. Mai întâi se spală foarte bine gutuile până se șterge puful apoi se lasă fructele la scurs. După aceea gutuile se curăță de coajă și se taie în cubulețe mici.

Cubulețele de gutui se pun într-o cratiță cu apă și se adaugă merele roșii, tăiate tot cubulețe, apoi se lasă la fiert la foc mic timp de o oră, până când gutuile devin moi. După aceea se ia cratița de pe aragaz și se lasă la limpezit apoi se strecoară zeama obținută de la gutui.

La un litru din zeama de fructe se adaugă zeama de la o lămâie și 1 kg de zahăr și se amestecă foarte bine apoi se pune la fiert și se îndepărtează treptat spuma care se formează. Când pelteaua de gutui este bine închegată și are o textură ca de jeleu se ia de pe foc și se toarnă fierbinte în borcane sterilizate.

Pelteaua de gutui se servește împreună cu câteva felii de pâine sau poate fi folosită pentru umplutura unor prăjituri și fursecuri de casă delicioase. Pelteaua de gutui se face rapid, cu doar câteva ingrediente, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, la final ne vom încânta papilele gustative cu un preparat savuros. Gutuile pot fi folosite și în compot, la gem sau la ornarea unor deserturi de casă delicioase. Rețetele cu gutui vor aminti celor de la masă de vremea copilăriei și de secretele culinare ale bunicii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`