Pelteaua de gutui nu este o rețetă nouă, ba chiar contrariul. Această rețetă minunată și dulce de jeleu este o rețetă tradițională chiar veche care a bucurat copilăria multor copii de până acum. Gutuile sunt specifice toamnei, așadar acesta este un preparat care ne amintește de sezonul de trecere de la cel cald la cel rece. Majoritatea bunicilor pregăteau această rețetă chiar an de an.
Ce este mai exact pelteaua
Chiar din secolul al XX-lea, aproape toată lumea pregătea an de an gem, magiun, marmeladă sau peltea. Cea din urmă este o substanță care se aseamănă foarte mult cu jeleul și este pregătită numai din sucuri de fructe. Așadar, pentru a ne face rezerve de peltea trebuie să extragem zeama din fructe. Cel mai popular preparat de acest tip este cel făcut din gutui. Acesta este foarte delicios și poate servi drept o gustare dulce/desert pentru cei mici.
Ingredientele necesare pentru un preparat delicios
În primul rând, vom avea nevoie de ingredientul principal, și anume gutuile. În jur de 1 kg va fi de ajuns pentru aproximativ 1-2 borcane potrivite. Desigur, vom avea nevoie și de îndulcitor și ne putem folosi de cel clasic, adică zahărul alb. Pentru această cantitate de gutui vor fi de ajuns în jur de 700 de grame (până într-un kg) de zahăr alb. Pe lângă aceste lucruri, vom avea nevoie și de zeama de la o lămâie. Pentru mai mult gust, puteți adăuga și niște scorțișoară.
Pelteaua de gutui – Cum se prepară acest jeleu tradițional
Chiar dacă poate părea ciudat, atunci când preparăm acest jeleu, trebuie să ne folosim cel mai mult chiar de coaja gutuilor și de locul în care se regăsesc semințele acestora pentru că reprezintă o sursă mare de gelatină. Este bine să aveți la dispoziție gutui cât mai coapte și bio, chiar din grădină. Dacă nu le creșteți acasă, este indicat să le cumpărați de la piață.
Putem începe prin a curăța gutuile foarte bine. Le spălăm și le curățăm cât de cât de puful care le învelește. La acest preparat nu trebuie să irosim nicio parte din fruct, așa că dacă cotorul este în regulă (nu este stricat sau nu conține viermi) ne putem folosi și de acesta.
Imediat după acest proces de curățare, putem adăuga gutuile (tăiate în cam 4 bucățele) în aproximativ un litru de apă. Aceasta nu trebuie să fie preîncălzită. Tot acum trebuie să punem și zeama de la lămâie.
Procedeul de fierbere în cazul jeleului de gutui
Cratița în care se află bucățile de gutui în apă trebuie pusă pe foc și așteptăm să fiarbă. Fructele trebuie să fiarbă ușor, la foc mic constant. După aproximativ 10 minute după ce gutuile au început să fiarbă, putem să le scoatem (acesta este primul pas după fierbere). Bucățile de fruct le putem folosi într-o altă rețetă, la prepararea gemului, de exemplu.
Zeama strecurată rămasă o vom folosi pentru peltea. Acum este momentul să adăugați cantitatea de scorțișoară dorită pentru gust, dacă preferați. Sucul se va pune din nou la fiert. Acesta va scădea și va începe să se solidifice vizibil. Puteți lua cu o linguriță o cantitate mică din cratiță pentru a vedea dacă aceasta este gata sau nu. Atunci când se întărește imediat cum ia constant cu un obiect rece, atunci preparatul este gata!
Pentru ca totul să fie complet, trebuie să turnăm jeleul în recipiente cât este încă fierbinte. Acesta se va întări foarte frumos odată ce se răcește.
Așadar, pelteaua de gutui nu este un preparat greu de pregătit și poate constitui desertul delicios mereu la îndemână!