Prima pagină » Local » Pelerinii veniți să se închine la Sfânta Cuvioasă Parascheva dorm în Gara din Iași

Pelerinii veniți să se închine la Sfânta Cuvioasă Parascheva dorm în Gara din Iași

14 oct. 2024, 02:00,
Iulia MARIA în Local

Sute de pelerini care vin la Iași pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva își petrec nopțile în Gara din Iași, găsindu-și adăpost pe băncile reci și pe podele. Credința și speranța îi ajută să îndure disconfortul și frigul în drumul lor spre catedrală

Pelerinajul de Sfânta Parascheva este una dintre cele mai mari manifestări religioase din România, atrăgând anual zeci de mii de oameni. Pentru cei care vin din depărtări, călătoria poate fi una lungă și obositoare, iar mulți dintre aceștia ajung să își petreacă nopțile în Gara din Iași. Deși orașul oferă multiple opțiuni de cazare, pentru pelerinii cu resurse limitate, gara devine un refugiu temporar, un loc unde își pot odihni trupul și sufletul înainte de a se ruga la moaștele sfintei.

Pelerinii veniți să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva dorm în Gara din Iași

În Gara din Iași, nopțile de pelerinaj sunt pline de tensiune și speranță. Băncile de metal, reci, sunt ocupate de oameni obosiți, cu haine groase trase peste umeri și sacoșe înghesuite la picioare. Mulți își așază capetele pe rucsacuri, încercând să adoarmă pentru câteva ore, în timp ce alții stau de veghe, murmurând rugăciuni sau privind în gol, pierduți în gânduri. Pe podeaua gării, într-un colț mai ferit, un grup de pelerini și-au întins pături și par să-și fi creat un mic refugiu. Din când în când, cineva își mai aranjează perna improvizată, iar susurul liniștit al rugăciunilor aduce un calm neașteptat în agitația constantă din gară. Neonul de deasupra lor luminează palid, dar acea lumină rece nu poate încălzi sufletele care își caută liniștea.

„Nu avem unde altundeva să mergem. Ne-am obișnuit să dormim aici, pe bănci sau direct pe jos. E greu, dar rugăciunile ne țin puternici”, spune Adriana, o femeie de 45 de ani din Bacău.

Fiecare colț al gării pare să ascundă câte un mic univers personal. O femeie în vârstă își strânge mai aproape sacul de dormit, uitându-se pe fereastră către peronul întunecat. Din când în când, un tren intră zgomotos în gară, dar nimeni nu pare deranjat. Oamenii care dorm aici au învățat să se izoleze de zgomot, ca și cum și-ar fi creat propriul loc de liniște în mijlocul haosului. Aerul este greu, amestecat cu miros de cafea ieftină și fum de țigară, dar nimeni nu se plânge. E o atmosferă de tăcere încărcată, o liniște care doar așteaptă să fie spartă de primele raze ale dimineții și de speranța unui loc mai aproape de catedrală.

„Nu e ușor să dormi aici, dar ce să facem? Sfânta Parascheva ne-a ajutat de atâtea ori. Suntem aici pentru ea. Vom merge la catedrală mâine și asta e tot ce contează”, spune Costel, un bărbat care a venit cu întreaga familie din Galați.

Lumina slabă a neoanelor, amestecată cu zgomotul constant al trenurilor, creează o atmosferă aproape ireală. În jurul lor, lumea gării continuă să se miște: trecători grăbiți, vânzători ambulanți și câțiva polițiști care patrulează încet, fără să deranjeze pe nimeni. E ca un teatru de umbre, în care fiecare pelerin joacă propriul său rol, așteptând răbdător zorii. Atmosfera din gară este una aparte. Zeci de pelerini se adună în tăcere, unii cu gândurile pierdute în rugăciuni, alții învăluți în conversații liniștite.

Pelerinajul Sfintei Cuvioase este cea mai mare sărbătoare din întreaga țară

În fiecare an, în luna octombrie, orașul Iași devine un centru de spiritualitate pentru toți cei care vin să se închine la Moaștele Sfintei Parascheva. Considerată ocrotitoarea Moldovei, Sfânta Parascheva este prăznuită pe 14 octombrie, zi care atrage zeci de mii de credincioși din toate colțurile României, dar și din afara țării. Pentru mulți dintre aceștia, pelerinajul este mai mult decât un simplu act de credință, este o tradiție de familie.

„Vin la Iași de peste 20 de ani, împreună cu familia. Este un drum lung, dar în fiecare an reușim să ajungem aici, la Moaște. Pentru noi, Sfânta Parascheva este un sprijin de nădejde în toate greutățile”, povestește Elena, o pelerină din Maramureș.

Pelerinajul începe cu mult înainte de ziua sărbătorii propriu-zise. Oamenii pornesc în călătorii de la sute de kilometri distanță, căutând nu doar alinare sufletească, ci și speranța că rugăciunile lor vor fi ascultate. În jurul Catedralei Mitropolitane din Iași, atmosfera este una de smerenie și rugăciune, iar coada la raclă poate dura chiar și 24 de ore.

Timp de câteva zile, orașul devine un loc de pelerinaj și rugăciune, transformându-se într-un adevărat centru spiritual. Credincioșii vin cu speranță și smerenie, dorind să se închine la racla cu Moaștele Sfintei cunoscute pentru ajutorul oferit celor în nevoie.

Anul acesta, pentru prima dată, Mitropolia Moldovei expune o copie după cheia bisericii unde s-au aflat moaștele Sfintei Parascheva, o relicvă rară care aduce un simbolism aparte pelerinajului. Această expoziție dedicată Sfintei Parascheva a fost inaugurată în sala Sinaxar a Muzeului Mitropoliei, oferind o perspectivă istorică și spirituală asupra vieții și moștenirii sale. Expoziția va rămâne deschisă până în luna decembrie, oferind astfel șansa tuturor credincioșilor care nu reușesc să o vadă în timpul hramului să o viziteze ulterior.

Pelerinii care dorm în Gara din Iași nu își găsesc odihna pe bănci sau pe podelele reci, ci în credința lor. Pentru ei, fiecare noapte petrecută aici este doar o altă etapă pe drumul către rugăciune. Deși înconjurați de zgomot, de agitația trenurilor și de oamenii care vin și pleacă, sufletele lor sunt calmate de speranța că vor ajunge să se închine la Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Comentarii
  • Vai de mine ce articol, ce cuvinte folositi ! Zici ca sunt la razboi. Cine ii pune sa vina? Mai terminati cu drama asta inutila. Daca vreti sa vedeti asistatii sociali ai tarii pt care voi platiti, cei care munciti, veniti la Iasi. Toata prostimea aici este.
    Prost si sarac popor ! Asta este Romania in anul 2024 !

  • Pelerinul turmentat

    Asa e domnule Adi, dar votul lor face cat votul dvs., caci despre asta e vorba 😜

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024